Emmi: a kormány figyel a fogyatékossággal élőkre

A fogyatékossággal élő emberek számíthatnak a kormányra – idézte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) Szociális és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkársága Szekeres Pálnak, a tárca miniszteri biztosának a Rehab Critival Mass rendezvényén vasárnap elmondott beszédét az MTI-nek elküldött közleményében.

hirdetés

Közleményükben azt írták: a kormány a jövőben is fokozott figyelmet fordít az akadálymentesítésre és annak kötelezővé tételére. “Nem pusztán az épületek és a közterek, hanem a közszolgáltatások hozzáférhetővé tétele is alapvető cél”, ezért a 2014 és 2020 közötti időszakban az Új Széchenyi Terv keretében további projektek indítását tervezik, hatmilliárd forintos keretösszeggel – írták.

A kormányzat támogat minden olyan kezdeményezést, amely az akadálymentesítést szolgálja, és amely közelebb hozza az embereket ahhoz, hogy teljes életet éljenek az élet minden területén – hangsúlyozták.

Az államtitkárság a fogyatékosságügy területén a korábbinál intenzívebb párbeszédre törekszik a szakmai szervezetekkel, a civil szervezetekkel, a működtetőkkel és az érintettek képviselőivel egyaránt. A szakpolitika szintjén is folyamatos egyeztetések lesznek annak érdekében, hogy a fogyatékossággal élők minél jobb szolgáltatásokat tudjanak elérni – írták.

A fogyatékossággal élő, valamint a velük szolidáris, őket segítő emberek tartanak együtt felvonulást és pikniket vasárnap Budapesten, hogy felhívják a társadalom figyelmét azokra a problémákra, amelyek megnehezítik a mindennapjaikat.

A kerékpáros mozgalom mintájára “RehabCritical Mass”-nek nevezett civil mozgalom – Facebook-oldala szerint – mentes minden politikai szándéktól, célja pedig az, hogy javítson a különböző fogyatékossággal élő emberek, köztük mozgássérültek, siketek és vakok életminőségén.