Ennyi rendőrautót törtek össze 5 év alatt

Összesen 14 030 rendőrségi gépjármű szenvedett balesetet 2010. január és 2015. március között, ezek során 162 rendőr sérült meg és hatan vesztették életüket – derül ki Pintér Sándor belügyminiszternek Mirkóczki Ádám jobbikos képviselő írásbeli kérdésére adott, az Országgyűlés honlapján olvasható válaszából.

hirdetés

A tárcavezető összegzéséből kiderül: idén az első negyedévben 618 rendőrségi gépjármű volt érintett balesetben.

A miniszter az ellenzéki képviselőnek a balesetek számát és az autók állapotát firtató kérdéseire válaszolva kitért arra is, hogy a legutóbbi gépjárműcsere a napokban fejeződik be, ennek eredményeként minden bérelt gépjármű helyett új, saját tulajdonú jármű kerül a rendőrség használatába.

A válaszhoz mellékelt adatsorokból kiolvasható: a rendőrségi autók átlagéletkora 3-5 év. Ötéves átlagéletkorú autókat használnak Budapesten, Békés, Borsod, Csongrád és Zala megyékben, 3 éves átlagéletkorúakat pedig Heves, Komárom, Pest, Somogy és Veszprém megyékben, valamint a Repülőtéri Rendőr Igazgatóságon. Az autók átlagos futásteljesítménye 100 ezer kilométer feletti Borsod, Csongrád, Fejér, Heves és Pest megyékben.

A rendőrségnek 3183 járőri gépjárműve van, 44 féle autót használnak.