Enyhülnek a korlátozások a Pécsi Egyházmegyénél is

A hazai vírushelyzet okozta korlátozások enyhülésével lassan újraindul az élet a társadalom minden területén. A katolikus egyház is új intézkedéseket fogalmazott meg. Udvardy György veszprémi érsek, pécsi apostoli kormányzó szintén több új szabályozást tett közzé.

hirdetés

A szentmiséket és a liturgikus cselekményeket (mint például a keresztelő) meg lehet tartani, ám szigorúan figyelni kell az állam által meghatározott előírásokra, óvintézkedésekre.

A szertartásokon részt vevők között kétméteres távolságot kell tartani.

A kilincseket és a padokat folyamatosan fertőtleníteni kell, és a bejáratnál kézfertőtlenítő mindig álljon rendelkezésre.

A katolikus liturgia fontos része az áldoztatás. Az áldoztatóknak minden esetben maszkot kell használniuk, előtte és utána pedig fertőtleníteni a kezeket. Szigorúan csak kézben zajlik az áldoztatás.

A gyóntatás nagyobb helyiségben zajlik majd ezentúl vagy szabadtéren. Körmeneteket pedig a járványügyi szabályok szigorú betartásával szervezhetnek csak.

A perselyezés a mise végén történik minden esetben.

Az online misék közvetítése tovább zajlik, a vasárnapi szentmisén való részvétel alól pedig továbbra is felmentés van érvényben.

Kiemelt képünkön a pécsi székesegyház főhajója.