Epebajra rukkola, zsírbontáshoz paprika

Miközben az adventi gyertyák fényénél jólesik kicsit elidőzni a gondolatainkba merülten, azonközben az ünnepi készülődés is foglalkoztatja már a háziasszonyokat. Hogy mire együtt a család, s körbeülik az asztalt, minden finomság meglegyen a kocsonyától a töltött káposztán és a halételeken át a mézes-fűszeres süteményekig.

hirdetés

Nagy kísértő ilyenkor az ötödik főbűnként emlegetett torkosság, de hát gyarló az ember. Ám a legfinomabb falat élvezetét is elronthatja a kínzó epegörcs, a túl sok savat termelő gyomor csípő-égető fájdalma, s eldugult orral, megfázástól bágyadtan sem igazi az ünneplés. Ám egy kortynyi odafigyeléssel sokat tehetünk az egészségünkért.

– A háziasszonyok ilyenkor több időt töltenek a konyhában, s nem is gondolnak arra, hogy a működő fűtés, a pára- és szagelszívó, s a használatban lévő gáztűzhely ugyancsak kellemetlenségek forrása lehet – kezdi beszélgetésünket Bicskeyné Horváth Mária természetgyógyász, aki a szépségápolás mesterfokozatú művelője is. – Az említett hatások egyeseknél bőr- és szemszárazságot okozhatnak, másoknak épp bezsírosítja a bőrét, haját. A szemünk is irritációnak van kitéve, különösen, ha szempillaspirál vagy szemsmink van rajtunk, ami e párás melegben könnyebben belekerül a szemünkbe, s azt csípi, akár be is gyullasztja. Ha a szemünk a szokásosnál pirosabb, a szemhéjunk duzzadtabb, akkor célszerű szemvidítófűből borogatást készítenünk. Ez nyugtató hatású és a gyulladást is csökkenti. Kisgyerekek szemét is ajánlatos vele hetente egyszer-kétszer átmosni, nemcsak akkor, ha az erős szél sok port fújt belé. Egy kis kávéskanál szemvidítófüvet porcelánedénybe teszünk, és meleg (nem lobogó, forró), körülbelül 70 fokos vízzel leöntjük, tíz perc múlva leszűrjük, és amikor langyosra hűlt, vattapamaccsal beborogatjuk mindkét szemünket. E tízperces pihenés önmagában is jólesik, de ha közben egy tápláló arcpakolást is felteszünk, csodálatosan felfrissülhetünk.

Meleg konyha, hideg levegő

Főzés közben gyakorta magunkra nyitjuk az ablakot, így könnyen megfázhatunk, megnáthásodunk. Erre jelent gyógyírt egy csésze bodzavirágtea mézzel és citrommal. Az enyhe meghűlést kitűnően gyógyítja, az elővigyázatosabbak főzés közben, megelőzésképpen is iszogathatják. Amennyiben már köhögés is társul hozzá, az ökörfarkkóró-tea segíthet, mert kiváló köptető. Ha két-három csésze elfogyasztása sem hoz javulást, akkor célszerű orvoshoz fordulnunk.
Kocsonyafőzés, hurka-kolbász sütés, töltöttkáposzta-készítés közben hamar bezsírosodhat a hajunk, ám erre is van csodaszer: a diólevél, amely táplálja a hajhagymákat, felfrissíti a hajunkat, hatékonyan távolítja el a zsírt, ráadásul a barna hajúak színezőként is alkalmazhatják – olyan, mint bútornak a diópác. A diólevelet 2 dl vízzel leforrázzuk, pár percig állni hagyjuk, majd amikor kellemesen bőrbarát hőmérsékletűre hűlt, átmossuk vele a hajunkat.

Ötven rágást falatonként!

Hiába a többfogásos ünnepi menü, nem szeretünk sokáig üldögélni az asztalnál, meg már kíváncsiak is vagyunk az ajándékokra. Az egész magyar társadalomra jellemző, hogy nem rágunk elég alaposan – véli a szakember. – Az orvosok szerint egy falatot ötvenszer-hatvanszor kellene megrágnunk ahhoz, hogy kellően előkészítsük gyomrunk számára a feldolgozáshoz, az emésztéshez. Ehelyett általában tízszer rágjuk csak meg az ételt lenyelés előtt. Ez pedig a gyomrot hirtelen túl sok sav termelésére készteti, ami könnyen hurutos megbetegedésekhez vezethet. Enyhébb savtúltermelést egy csésze fehérakác-teával tudunk rendbe hozni. Mézzel és kevés citrommal ízesíthetjük, s azért ajánlom jó szívvel mindenkinek, mert amellett, hogy leköti, közömbösíti a savat, át is tisztítja az egész gyomrot.
– Akinek a mája nem választja ki tökéletesen az epét, komoly veszélynek teszi ki magát – figyelmeztet a természetgyógyász. – Létezik azonban egy csodálatos növény, a rukkola. Szívem szerint másnaponta beiktatnám mindenkinek az étrendjébe a rukkolasalátát, mert a májműködésre rendkívül jó hatással van. Ez az apró, zöld levelű zöldség minden nagyobb bevásárlóközpontban kapható. Önmagában fogyasztva kicsit savanykás ízű, de bármilyen öntettel fogyasztható, sőt, mindenféle salátához hozzátehető.

Vajas kenyér pirospaprikával: finom és egészséges

Amikor édességből is többet eszünk, megnőhet szervezetünk koleszterinszintje. Az érfalakon lerakódott zsírt azonban szépen leoldhatjuk két-három csésze tyúkhúrteával, vagy leehetjük magunkról, ha retket ropogtatunk – ajánlja Bicskeyné Horváth Mária. – A fekete, a piros és a jégcsapretek is alkalmas arra, hogy elősegítse a lerakódott zsír eltávolítását. A kapszaicin-tartalmú pirospaprika ugyancsak bontja a zsírt és fokozza a vérkeringést, ezáltal elősegíti a salakanyagok távozását, tehát sejtmegújító hatású. S ha már az érrendszert említjük, ne feledkezzünk el testünk motorjáról sem! A gyógynövényboltokban hozzáférhető a galagonyavirág hajtása (általában hibiszkusszal párosítják), ennek teájából másnaponta ihatnánk egy csészével, ugyanis segít megőriznünk a szívizmok rugalmasságát, és a szívritmust is szabályozza. Márpedig karácsonykor nagyobb terhet visel a szívünk, többen követelnek helyet benne. S ne feledjük: jövőre is szükségünk lesz rá!