Érdeklődtek a kormányhivatalnál

“Hivatalok Napja” mottóval rendeztek a kormányhivatalokban nyílt napot, amelynek célja, hogy az állampolgárok jobban megismerjék a szervezet tevékenységét. A Baranya Megyei Kormányhivatal egész napos programsorozattal várta a polgárokat a pécsi törzshivatal épületében és a megye járási hivatalaiban.

hirdetés

– Rendezvényeink iránt mindenütt nagy érdeklődés nyilvánult meg, adataink szerint közel 3500 érdeklődő volt kíváncsi megyeszerte a kormányhivatal működésére. Akinek volt alkalma a pécsi központunkban egész nap figyelemmel kísérni a programokat, nem ritkán valóságos forgatagban lehetett része – közölte lapunkkal a kormányhivatal elnöke.

Dr. Hargitai János délelőtt fórum keretei között középiskolásokkal és egyetemistákkal találkozott, délután rendezett lakossági fórumán pedig kötetlen beszélgetést folytatott a nagyszámban megjelent érdeklődő állampolgárokkal.

A kormánymegbízott a hivatali ügyintézésben követelményként megjelenő ügyfélközpontú, emberközeli államigazgatásról is beszélt, ugyanakkor közérdekű, a megye és a megyeszékhely életét alapvetően érintő problémákról is szó esett. Beszélt arról, hogy a polgárok időbeosztásának megfelelően alakították át a hivatalok nyitva tartását, Éppen ezért a kormányablakban és az okmányirodában már nem tartanak ebédszünetet, ilyenkor is fogadják az ügyfeleket. A kormányablakokban pedig reggel nyolctól este nyolcig folyamatosan nyitva tartanak, így aki csak a munkaidő után tud az ügyintézéssel foglalkozni, akkor is megteheti. Szó volt arról is, hogy az úgynevezett egyablakos ügyintézés csak Pécsett elérhető, a jövőben a megyeszékhelyen további helyeken, például a vasútállomáson, és az összes járási székhelyen is nyílnak kormányablakok. Ez legkésőbb 2014 végére mindenütt megvalósul. Mindezzel párhuzamosan a kormányablakokban jelenleg intézhető 157 ügykör száma is jelentősen bővülni fog.

A kormányhivatal másutt található szakigazgatási szervei is csatlakoztak a nyílt naphoz, így az egészségbiztosítási pénztárban a társadalombiztosítás jogszabályi változásairól tartottak fórumot, míg a diákok látogatást tehettek a népegészségügyi szerv laboratóriumaiban, de gépjárművezetői vizsga szimuláción is részt vehettek a közlekedési felügyelőség központjában. A hivatal a program teljes időtartama alatt jótékonysági adománygyűjtést szervezett a Szemem Fénye Alapítvány számára, emellett a szervezet dolgozói már megkezdték saját ajándékcsomagjaik elkészítését, amelyeket a rászoruló családok részére juttatnak majd el.