Érdekvédők kérdezhettek a formálódó büdzséről

Bár csak egy márciusi ülésnapon döntenek a 2011-es büdzséről, az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórumot ennek ellenére megtartották kedden a városházán. A szakszervezeti oldal a tervezett változtatásokról érdeklődött, s javaslatokat is tett. A városvezetést Nagy Csaba alpolgármester képviselte.

hirdetés

A közművelődési, az oktatási és a szociális szféra érdekvédőit rendszeresen meghallgatja az Önkormányzati Érdekegyeztető Fórum. Az idei összejövetelre kedden került sor, s annak fókuszában a város 2011-es költségvetése és a szakszervezeti oldal igényeinek megismertetése állt.

Ez utóbbival kapcsolatban Nagy Erzsébet a pedagógusok részéről arról beszélt, hogy az ANK-ban régóta megoldatlan problémát jelent az iskolaorvos hiánya. Szerinte az intézményegységek számára nem megoldás a környező háziorvosokkal történő feladatellátás. Nagy Csaba alpolgármester ígéretet tett rá, hogy a problémát megvizsgálják, első körben bizottság tárgyal majd róla.

Páva Zsolt már korábban bejelentette: bár február 17-én a közgyűlés napirendjén lesz a büdzsével kapcsolatos előterjesztés, dönteni csak egy márciusi testületi ülésen fognak róla. Ezzel kapcsolatban a szakszervezeti vezetők nem teljesen értették, mi szükség van a költségvetési kérdések tárgyalására, ha a ma ismert anyag márciusig még változhat? Nagy Csaba megjegyezte: éppen az a városvezetés célja, hogy megismerje a szakszervezeti oldal véleményét, s erre a mai alkalom is megfelelő; mellesleg kötelező.

Decsi János pénzügyi főosztályvezető a készülő költségvetéssel kapcsolatban, a probléma érzékeltetésére azt mondta: az ellátandó alapfeladatok ma több pénzt igényelnek, mint amennyi bevétele feltehetően keletkezik a városnak. Ez, tette hozzá, jól mutatja, milyen nehéz helyzetben van a büdzsé, amely ráadásul 30 milliárdos hitelállománnyal is terhelt.

Nagy Erzsébet elsősorban azt szerette volna megtudni, hogy mennyiben változhat még a most megismert tervezet, illetve, hogy juthat-e több pénz a tanárok cafeteriájára. A Szociális Területen Dolgozók Szakszervezetének tagja, Csikósné Divják Mária arról kért információt, hogy a területen milyen át- és kiszervezések várhatók. Az esetleges létszámleépítések és a forrásmegvonások kapcsán szinte minden érdekvédő tett fel kérdést.

Decsi János a várható módosításokról elmondta: elsősorban a kiadási oldalon kell finomhangolásokat elvégezniük, mivel a bevételek növelésére jelenleg nem lehet számítani. Elmondta: az átszervezések, megtakarítások, költségracionalizálások minden intézménykört, s annak minden szegmensét érinthetik.

Nagy Csaba megjegyezte: sajnos idén komolyan szembe kell nézni a tényekkel, s szigorú költségvetéssel kell megakadályozni a túlköltekezést, mert „nemsokára nem lesz tovább”. Mint mondta, nemcsak a közalkalmazotti szférában, de a város gazdasági társaságainál is spórolásra kell számítani. Hozzátette: a bankok részére hatalmas mennyiségű hitelt, s ezek kamatait kell törleszteni, ami erősen korlátozza a város mozgásterét, s nem ad lehetőséget pluszkiadásokra.

Az alpolgármester a folytatással kapcsolatban azt mondta lapunknak: bár nem lenne kötelező, a büdzsé márciusi közgyűlésen való tárgyalása előtt ismét összehívják majd a fórumot, s meghallgatják a szakszervezetek véleményét, javaslatait.