Erősíteni kell a kapcsolatokat

Magyarország és Horvátország között jó az együttműködés, de a gazdasági kooperációt erősíteni kellene – mondta Horvátország magyarországi nagykövete szerdán Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) horvát partnerszervezetével és a Magyar Logisztikai Egyesülettel (MLE) közösen rendezett információs napján.

hirdetés

A rendezvény fő célja, hogy megismertesse a magyar cégekkel a rijekai kikötő nyújtotta lehetőségeket. Gordan Grlic Radman is felhívta a figyelmet arra, hogy a magyar cégeknek érdemes kihasználni a rijekai kikötő közelségét.

A nagykövet kiemelte, hogy Horvátország július elsejei uniós csatlakozásával eltörlik a vámokat, és a magyar állampolgárok ellenőrzés nélkül utazhatnak át a határon Horvátországba. A turizmusról szólva kifejtette: tavaly csaknem 308 ezer magyar turista érkezett Horvátországba, ami – vélhetően a válság miatt – valamivel kevesebb a 2011-es 330 ezres számnál, de a nagykövet a magyar turisták számának növekedésére számít.

Gordan Grlic Radman kiemelte, hogy tavaly a turizmusban Magyarország volt a 9. legnagyobb küldő ország, 1,629 millió vendégéjszakával.

Tavaly a Horvátország és Magyarország közötti külkereskedelmi forgalom 736 millió euró volt, az import 493, az export pedig 243 millió eurót tett ki; ezt még lehetne növelni. A fő együttműködési területek az energia, a petrolkémiai ipar, a banki és idegenforgalmi szolgáltatások, az autógyártás, a gyógyszeripar, és a mezőgazdaság – mondta a nagykövet.

Kifejtette, hogy a külföldi közvetlen tőkebefektetések Horvátországba vonzását a kormány számos  törvénnyel segíti, és sok magyar vállalkozás is jelen van az országban, míg fordítva ez nem ennyire igaz; ezt ki kell egyensúlyozni. Gordan Grlic Radman hangsúlyozta: Magyarország a negyedik legnagyobb közvetlen tőkebefektető Horvátországban, és az 1993 és 2012 között Horvátországban befektetett 26,75 milliárd euró több mint 11 százaléka magyar befektetés volt, ami az osztrák, holland, és német tőke után a negyedik legmagasabb arány.

Gordan Grlic Radman Rijeka kapcsán hangsúlyozta, hogy ott található Horvátország legnagyobb kikötője, amelyben a horvátországi kikötői forgalom több mint fele bonyolódik, és amelynek fejlesztésére csaknem százmillió eurót költöttek az utóbbi években.

Az EU-csatlakozás hozzájárul a közvetlen befektetések növekedéséhez Horvátországban, és az áruk valamint a szolgáltatások szabad áramlása erősíti majd a horvát gazdaságot – hangsúlyozta Gordan Grlic Radman.

A nagykövet, beszédében köszönetet mondott a magyar kormánynak, és a magyar állampolgároknak, hogy Budapest az elsők között ismerte el a független Horvátországot, valamint hogy támogatta az ország NATO-, majd EU-csatlakozását is.     A szerdai budapesti információs napon a horvát vámhivatal mellett a rijekai kikötőt üzemeletető cég, és több horvát szállítmányozó társaság is részt vesz.