Erősítik a Dráva töltését

Megerősíti és magasítja a Dráva árvízvédelmi töltésének egy szakaszát európai uniós projekt keretében a Dél-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (DDVIZIG) – közölte a szervezet az MTI-vel.

hirdetés

A DDVIZIG közleményében ismerteti: a 3,2 milliárd forintos munka során már befejeződött a földmunka a drávaszabolcsi és kémesi öblözeteket védő közel 20 kilométeres töltésszakaszon. Jelenleg a töltéskoronán lévő aszfaltburkolat építését végzik. A beruházás keretében korábban átadtak egy új raktárépületet Drávaszabolcson, és három gátőrtelep újult meg Drávaszabolcson, Gyűrűspusztán és Kémesen.

Az ősszel a kiegészítő létesítmények zsilipek, vízmércék, rézsűlépcsők, sorompók építésével folytatódik a projekt. A feladatok jelentős részével az idén végeznek, a projekt zárását pedig 2014 elejére tervezik.

A DDVIZIG azzal magyarázza a fejlesztés szükségességét, hogy a Dráván levonuló árvizek hevessége miatt az előrejelzés időelőnye rövid, a védekezési lehetőségek korlátozottak, a vízgyűjtő terület döntő része pedig a határokon túl helyezkedik el, ez tovább növeli a kiszolgáltatottságot mind az előrejelzések, mind a közvetlen beavatkozási lehetőségek szempontjából.

A munkára szükség van azért is, mert a Dráva bal parti töltéseit ezt megelőzően legutóbb az 1980-as években fejlesztették. Jelenleg a Drávasztára alatti folyószakasz védvonalán a töltések 60 centiméterrel alacsonyabbak az előírtnál, így nem elég biztonságosak.

A gátőrtelepek, raktárak korszerűsítésével a védekezők munkakörülményeit javítják, ezzel a feladatellátásuk hatékonyságát növelik, azaz alkalmasak a Dráván levonuló árhullámok idején a védekezésirányítási, gépjavítási, raktározási és egyéb kisegítő feladatok biztosítására – írta közleményében a DDVIZIG.