Erősödik az influenza? Több mint 16 ezren fordultak orvoshoz ilyen tünetekkel

Az előző két héthez hasonló számokat regisztráltak a figyelőszolgálatban részt vevő szakemberek: 16.300 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel orvoshoz február 7–13. között – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ friss elemzésében

A hatodik héten kilenc közigazgatási területen emelkedett, tízben csökkent, egyben nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók száma az előző héthez viszonyítva. A 100 ezer lakosra jutó orvoshoz fordult betegek száma Fejér (471), Szabolcs-Szatmár-Bereg (247) és Tolna (227) megyében volt a legmagasabb, Nógrád (55) és Békés (65) megyében a legalacsonyabb – közölte az NNK.

Az orvoshoz fordult betegek 27 százaléka 0–14 éves gyermek, 33 százaléka 15–34 éves fiatal felnőtt volt. 27,9 százalékuk a 35–59 évesek, 11,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek korcsoportjába tartozott. 

Mint olvasható a tájékoztatóban, összességében az influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz fordulók száma az elmúlt három héten azonos szinten stagnál, azonban a virológiai adatok azt mutatják, hogy a múlt héten tovább erősödött az „influenzaaktivitás”, nagyobb arányban volt felelős az influenzavírus a megbetegedésekért, mint a koronavírus omikron variánsa.

Bár továbbra sincs szó az influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról.

2021 40. és 2022 6. hete között összesen 804 vizsgálati anyagot dolgoztak fel az NNK laboratóriumában, 46 főnél igazoltak influenza A vírus okozta fertőzést. Száznegyven megbetegedés hátterében RSV, tizenhárom esetben adenovírus, hetvennél a Covid-fertőzés állt.

A kórházakban kezdeményezett diagnosztikus célból elvégzett vizsgálatokban 32 influenza A vírusra, 131 minta óriássejtes vírusra (RSV) bizonyult pozitívnak – zárul az NNK közleménye.