Erre figyeljen tetőfelújításkor!

A tavaszi-nyári szezon hagyományosan házfelújítások időszaka, a tető pedig az otthonok talán legfontosabb „alkatrésze”, amelynek cseréje komoly százezres, milliós kiadásokkal járhat. Megannyi kérdésben kell ugyanakkor mérlegelnie annak, aki a legjobb megoldást keresi.

hirdetés

Hagyományosan öreg cseréptetők és palatetők cseréje elé néz ezekben a hónapokban több száz pécsi és Pécs környéki lakos, hiszen a jellemzően 40-50 éve épült családi házaknál megkerülhetetlen a felújítás. A legnagyobb dilemma, hogy olcsóbb megoldással próbálkozzunk-e, vagy érdemesebb többet áldozni egy olyan tetőre, amely az extrém időjárásban is megállja a helyét.

Mint azt Tóth Szabolcs, a Terrán Kft. szakembere lapunknak elmondta, az egyre szélsőségesebbé váló időjárás, a 100-200 km/h-s széllökések a statisztikák szerint a masszív tetők vásárlása irányába viszik az embereket a könnyű zsindelyes vagy éppen lemeztetős megoldás helyett. Elmondta: tőlünk délebbre jellemzően agyagcserép-, északabbra betoncserépben gondolkodnak.

Nem mindegy, milyen szaki csinálja
Nem mindegy, milyen szaki csinálja

– Amire érdemes figyelni, hogy a tetőt nem öt, de nem is 10-20 évre építik, nem mindegy, milyen strapabírású a héjazat. El kell viselnie a mínusz 20 fokot és a plusz 40-et is, a monszunszerű csapadékot és orkán erejű szelet
is ki kell bírnia úgy, hogy közben még alatta kényelmesen is élhessünk – figyelmeztet Tóth.

Mint mondta, az olcsóbb és gyorsabb megoldás a zsindelyes vagy lemeztetős megoldás, ám figyelembe kell venni, hogy ezek a tetőzetek nem viselik olyan könnyen a szelet, megépítésük – sebezhetőségük miatt – különösen komoly szakértelmet igényel, garanciaidőben pedig nem tudják azt, amit egy masszívabb, ugyanakkor kétségtelenül drágább
beton- vagy agyagtetőzet.

Jól mutatja az eltéréseket a gyártói garanciaidő is: ez zsindely esetén esetenként csak öt év teljes körű és tíz év limitáltat jelent, de a lemeztetőnél is csak 15-30 éves, míg például a betoncserépnél 50 éves a garancia ideje.

Tóth Szabolcs azt mondta, bármilyen anyagot is választunk, a legfontosabb, hogy a kivitelezői szakértelmen ne spóroljunk. Olyan vállalkozót kell választani, aki hosszú évek óta elismert a szakmában, emellett az sem másodlagos, hogy bírja a gyártó támogatását is. Ha ugyanis rossz a kivitelezés, akkor a legjobb építőanyagból épített tető sem marad tartós – figyelmeztet a szakember.
(x)