Érthetetlen rongálások történnek városszerte

Összetört padok, szétrugdosott világítótestek, szétcsavarozott kukák, felgyújtott erdei pihenők. Az utóbbi időkben egyre gyakrabban akadhat meg ilyesmiken a szemünk a város köztereit és a Pécs környéki parkerdőket járva. A fenntartóknak súlyos milliókba kerül, hogy kijavítsák a látszólag minden ok nélkül okozott károkat. A rendőrség folyamatos készültségben van, de sokszor ez is kevés.

hirdetés

Bár alig tavaszodott ki néhány hete, a rongálók eddig óvatos becslések szerint is több millió forintos kárt okoztak a közparkokban, tereken, pihenőhelyeken.

Mint azt a pécsi közterek és parkerdők kezelésével megbízott BIOKOM Városüzemeltetési és Környezetgazdálkodási Kft. pr-menedzsere, Lóczi Szidónia elmondta, csak az utóbbi hónapban tucatnyi esetben kellett helyrehozni, s kell a közeljövőben is javítani a vandálok által helybenhagyott utcabútorokat, erdei pihenőhelyeket.

A pécsi közterek közül nemrég a kulturális főváros program keretében felújított uránvárosi Szilárd Leó parkban alig két év alatt ismeretlenek összefirkálták és áthelyezgették a lecsavarozott padokat, letöredezték a léceiket, eltörték egyik-másik lábát is.

Napokkal ezelőtt a méltán közkedvelt Malomvölgyi-tónál és az Éger-tetőn is törtek-zúztak: utóbbi helyen kukákat, fedett pihenőt szedtek szét és égettek el. Az előbbinél közvetlen életveszélyt előidézve egy kilátónak a korlátrendszerét rongálták meg oly súlyos mértékben, hogy az 10 méter magasságban több méteren át megsemmisült, és ugyanitt még a parkerdei bútorzatot, illetve az illemhelyek ajtaját is tönkretették.

A BIOKOM, bár nincs könnyű anyagi helyzetben, erejéhez mérten igyekszik minden tőle telhetőt megtenni, a költségek csökkentése miatt saját asztalos üzemében javítja a tönkretett értékeket, de alig bírja erővel.

A pécsi rendőrségnél azt mondták lapunknak, hogy az elmúlt három hónap adatait figyelembe véve több mint nyolcvan esetben indult nyomozás rongálás miatt, s jelenleg is tartanak az eljárások. Mint megtudtuk, az ilyen jellegű bűncselekmények miatt akár egy évig terjedő szabadságvesztés is járhat a jellemzően fiatal elkövetőknek.

A térfigyelő kamerák és a folyamatos járőrözés hasznosságát firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy számos esetben volt már példa arra, hogy felvételek alapján észleltek bűncselekményeket. Előfordult az is, hogy így került sor rendőri intézkedésre, s a rongálások elkövetőit is sikerült tetten érni.

Felhívták rá a figyelmet: a járókelők, természetbarátok jelzéseikkel, illetve fellépésükkel nagyban megnehezíthetik a vandálok munkáját. A BIOKOM-hoz is fordulhat bárki, ha a rongálás folyamatát vagy következményeit látja. Az ügyfélszolgálathoz (Pécs, Siklósi út 52., tel: 72/502-100, 80/200-590, ugyfelszolgalat@biokom.hu), vagy Szilasi Tamás parkerdei részlegvezetőhöz a 30/696-7923-es mobilszámon érdemes fordulni ilyenkor.