Esélyegyenlőség és integráció Pécsett

A Helyi Esélyegyenlőségi Program végrehajtásával kapcsolatos kötetet mutatták be közösen a Világbank és az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) képviselői kedden a Városházán, prezentációkkal, előadásokkal egybekötve. Az eseményen  Páva Zsolt, Pécs polgármestere mondott köszöntő beszédet.

hirdetés

A Helyi Esélyegyenlőségi Program megalkotói szerint az ötéves tervezet (2013-2018) fő célja az, hogy a hátrányos helyzetű csoportok befogadása mindannyiunk szívügye legyen, az esélyegyenlőség pedig ne csak eszme és cél maradjon, hanem váljon a mindennapjaink részévé. Kiemelten fontos a kommunikáció és az együttműködés azokkal, akik támogatásra szorulnak.

A fő, átfogó célok között szerepel még a diszkrimináció és a szegregáció jelenségének kiküszöbölése, a feltárt társadalmi és életvitelbeli problémák komplex kezelése, a köznevelésbe való integrálás.

A polgármester az esélyegyenlőségi program kapcsán elsősorban György-telep példáját emelte ki. A program indulásakor személyes meggyőződése volt, hogy ez a településrész menthetetlen, halálra van ítélve, jobb volna eltüntetni. Aztán sorra jöttek a fejlesztések, és lassacskán életre kelt a vidék.

közgyűlés15
A polgármester szerint a legnagyobb eredmény György-telep felzárkóztatása

Páva szerint a titok a szereplők közötti összhang: az ott élők együttműködése, megértése, és helyzetük figyelembevétele mind-mind segített fejleszteni a városrészt. Ma már erős közösségben élnek ott a lakók, erre is a rehabilitációs program eredményeként tekinthetünk.

A program sikerén felbuzdulva hasonlóan alkalmaznák ezt a többi leszakadt városrész felzárkóztatása esetében is, kiterjesztenék más területekre.

A „Benned a létra” program 2012 decemberében indult. 5 közösségfejlesztő szakember érkezett György-telepre. Feladatuk az volt, hogy megismertessék, megértessék, az ott élő lakossággal a fejlesztések menetét és bevonják őket a tervezési folyamatokba, meghallgassák javaslataikat. Így hamar elkészült a fejlesztési terv, ami alapján megindulhattak a munkálatok, felújítások. Ezeken kívül munkaerő-piaci felzárkóztató program indult el, illetve több tucat fő számára biztosítottak munkalehetőséget.

Mára számos közösségi program, klub, tanfolyam segíti az ott élőket a felújított épületekben, közösségi házakban.