Eseménydús év vége a Gandhiban

A pécsi Gandhi Gimnázium és Kollégium hónapról-hónapra azon dolgozik, hogy minél tartalmasabb és színvonalasabb oktatást nyújtson a diákjai számára. Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye az elmúlt hetekben is több különleges eseményt szervezett e célból, és hamarosan a leendő gandhisok előtt is újból megnyitja kapuit.

hirdetés

Közel egy évtizedes hagyomány immár, hogy országos cigány/roma mesemondó-versenyt tartanak a Gandhi gimnáziumban. Az idei megmérettetésen, november végén harminc általános iskolás diák versengett egymással. A résztvevőknek a cigány mesekincsből kellett kiválasztaniuk egy-egy művet, s előadni azt beás, lovári vagy magyar nyelven. Déri Ildikó, az iskola igazgatója azt mondja, a mese a legősibb, legközösségibb irodalmi műfaj, amelyben minden nemzetiség szokásai megjelennek. A gyerekek ezeken szocializálódnak, a mese segít nekik a nyelvelsajátításban, nyelvgyakorlásban, az érzelmi kötődés kialakításában, így pedig fontos szerepet játszik az identitástudatuk erősítésében is. Az pedig ez esetben teljesen illeszkedik az iskola céljaihoz, hiszen a Gandhi amúgy is tudatosan vállalta fel nemcsak a cigány/roma hagyományok, népszokások megőrzését, de például a heti három beás, illetve lovári nyelvórát is.

Ugyancsak november végén aztán Kisbajomban vendégeskedett a gandhis diákok egy csoportja. A kirándulásra az Esélyháló című pályázati projekt keretében került sor, amelynek az a célja, hogy fejlessze a tanulók cigány önazonosság-tudatát, szorosabbá tegye a gimnáziumhoz való kötődésüket, és hogy azok még több ismeretet, fogódzót kapjanak a későbbi életükhöz. Kisbajomban egyebek mellett egy országos hírű cigány kosárfonót figyelhettek meg munka közben, kovácsműhelybe látogattak el, majd hagyományos cigány étel, a punya készítését követhették végig. Déri Ildikó igazgató tájékoztatása szerint a pályázat keretében ezt az utat több másik is követi majd – például vályogvetők munkájával és alsószentmártoni szokásokkal is szeretnék megismertetni a tanulóikat.

December 6-án az idei szalagavató is lezajlott a gimnáziumban, 10-én pedig rangos holland küldöttséget fogadott az iskola. A főként rendőri delegáció az embercsempészet, uzsora, prostitúció témakörét vizsgálva, segítő partnerséget keresve látogatott Budapestre, s onnét utazott el Pécsre is, ahol a Gandhi és együttműködő partnerei (a többi közt a Színes Gyöngyök és a Khteanipe Egyesület) képviselői várták. A tervezett egyórás helyett négyórásra módosult, tartalmas, érdekes beszélgetés arról szólt, hogy Hollandia és Magyarország hogyan működhetne együtt még hatékonyabban az említett bűncselekmények visszaszorításában, miként előzhetnék meg azokat, illetve hogyan segíthetnék például a prostitúcióból kiszakadt lányok visszailleszkedését a társadalomba.

A gimnázium a jelenlegi diákjai mellett természetesen a leendő tanulóira is gondol. Aki középiskola-választás előtt áll, és személyesen is tájékozódni szeretne a Gandhi szellemiségéről, múltjáról, jelenéről, hangulatáról, intézményegységeiről, a következő tanévre meghirdetett képzéseiről, az 2014. január 15-én újabb lehetőséget kap arra, hogy ellátogasson az iskolába. A nyílt nap keretében bejárhatja az egész intézményt, s kötetlen beszélgetés keretében a vezetőktől kap választ bármilyen felmerülő kérdésére. Szeretettel várnak minden érdeklődőt – mondja Déri Ildikó -, s igyekeznek teljeskörűen megmutatni, milyen tartalmas oktatást nyújtanak és milyen sokféle segítséget adnak a diákoknak itt – amellett, hogy cserében sokat is várnak el tőlük.