Este zivatarokkal érkezik a hidegfront

A hőség miatt szombaton is a legmagasabb fokozatú, piros figyelmeztetés van érvényben az egész országban; estétől hidegfront vonul át az országon, a zivatarokat eső, jég, viharos szél kísérheti majd – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) honlapján.

hirdetés

A napi középhőmérséklet szombaton általában 27 Celsius fok körül vagy fölötte alakul az országban. Kezdetben keleten, északkeleten fordulhat elő helyenként zivatar, majd várhatóan estétől – egy érkező hidegfront hatására – a Dunántúl nyugati részén is. A zivatarokat jelentős mennyiségű, 20-40 milliméter körüli csapadék, jégeső, valamint viharos, 60-85 kilométer/órás széllökések kísérhetik.

Néhol heves zivatar is kialakulhat, amelyet két centiméter átmérőjű jég, valamint akár 90 kilométer/órás szélroham és heves felhőszakadás is kísérhet.

Szombaton nagyon erős lesz az UV-sugárzás; 11 és 15 óra között a napon nagyon gyorsan, 17 perc alatt le lehet égni, kisgyerekeknél ennél is kevesebb idő alatt. A fővárosban délután, kora este az ózon, este, éjszaka a nitrogén-dioxid koncentrációja az egészségügyi határérték felett alakulhat.

Az orvosmeteorológusok szerint a fülledt, meleg idő fokozott megterhelést jelent a szervezet számára, szédülés, fáradékonyság jelentkezhet, tanácsos sok folyadékot fogyasztani.

Az országos tiszti főorvos már korábban elrendelte a szerdától vasárnapig tartó harmadfokú hőségriadót az egész ország területére.