Északon apad, délen nem

A Duna Budapesttől délre fekvő területein sorra éri el, illetve dönti meg a korábbi rekordokat a vízszint, az északi szakaszon azonban jelentős apadás tapasztalható – derül ki a Belügyminisztérium Vízügyi Főigazgatóságának hétfő délelőtti adataiból.

hirdetés

Budapesten hétfőn 10 órakor 887 centiméter volt a folyó vízszintje, ez 4 centiméterrel alacsonyabb a tetőzéskor mért rekordértéknél.

Adonynál 762 centiméteren állt a Duna délelőtt 10 órakor, az eddigi legmagasabb vízállás ott 739 centiméter volt. Tassnál 10 centiméterrel haladta meg a korábbi 888 centiméteres rekordszintet a folyó, de ott még tart az áradás.

Dunaföldváron 706 centiméteres volt legutóbb a Duna vízállása, ez 3 centivel magasabb a korábbi legmagasabb értéknél. Paksnál 872 centimétert mértek, ez megegyezik a korábbi rekorddal, így ott is új csúcs várható az áradás miatt.

Bajánál 942 centiméteren áll a folyó, az eddigi legmagasabb vízszint 976 centiméter volt.

A fővárostól északra mindenütt apad a folyó. Nagybajcsnál délelőtt 10 órakor 759 centit mértek, ez fél méterrel alacsonyabb az éjfélkor mért vízszintnél, és több mint egy méterrel alacsonyabb a néhány nappal ezelőtti 875 centiméteres rekordnál.

Komáromnál 791 centiméter a vízállás, amely több mint fél méterrel alacsonyabb a rekordnál. Esztergomban 10 órakor 789 centit mutatott a vízmérce, ez 24 centivel marad el a vasárnap hajnali csúcstól.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs hétfő reggeli adatai szerint jelenleg 807 kilométernyi töltésen van árvízvédelmi készültség Magyarországon, ebből 191 kilométeren rendkívüli védekezés van.