Észnél kell lenni az orfűi bicikliúton

Bár a fenntartó Orfű-Pécsi tó Közhasznú Kft. munkatársai heti rendszerességgel járják be a megyeszékhely és Orfű között kanyargó erdei bicikliutat, esős, szeles napok után nem árt figyelni a veszélyes kanyaroknál. Több helyütt ilyenkor levelektől csúszik az amúgy is éles fordulókkal tarkított „pálya”.

hirdetés

Szerkesztőségünkhöz érkezett bejelentések szerint olykor „életveszélyes” állapotok uralkodnak a Magyarürög és Orfű között vezető erdei kerékpárút egyes szakaszain. A kerekezők az éles kanyarokat már kezdik megszokni, és ennek megfelelően választanak sebességet, a váratlan helyzetek azonban őket is meglepik.

Mint jelezték, olykor több helyütt sáros, nedves falevelektől csúszós a bringasztráda, ami szerintük folyamatos takarítással orvosolható. Arra a kérdésre vártak választ lapunktól és a Pécs TV-től, vajon ki a felelős az út takarításáért, s milyen rendszerességgel járja az illetékes a szakaszt.

Munkatársunk a bicikliút kezelőjéhez, az Orfű-Pécsi tó Közhasznú Kft.-hez fordult. Mint azt az ügyvezető, Rács Zoltán elmondta, kollégái heti rendszerességgel járják be a bicikliutat, s igyekeznek megtisztítani a szennyeződésektől, lehulló faágaktól, levelektől. Szerinte be kell látni, hogy ez egy erdei bicikliút, amelyen előfordulhatnak ágak, csúszós levelek, s a társaság a hirtelen változó időjárás okozta szennyeződések ellen sem tud prompt védekezéssel szolgálni.

Rács Zoltán azonban rávilágított egy komoly problémára is. Mivel az uniós forrást csak az építkezésre fordíthatták, a fenntartást teljes egészében a társaságnak kell megoldania. Ehhez ugyanakkor a tulajdonosok – a pécsi, az abaligeti, az orfűi és a magyarhertelendi önkormányzat, valamint a megyei intézményfenntartó központ – egy része nem tud forrást biztosítani. Rács Zoltán azt mondta, a cég saját forrásaiból és a pécsi önkormányzat támogatásaiból tudják csak gondozni a bicikliutat.

Legutóbb az elharapódzó rongálásokkal került a híradásokba az út. Szeptember óta azonban a fokozott rendőri intézkedéseknek, s a sajtó közbenjárásának köszönhetően alig történt vandalizmus a tavaly átadott, félmilliárd forintból kiépített szakaszon.