Ételt oszt és gyűjt a pécsi karitász

Pécs Egyházmegyei Katolikus Karitász az év minden napján segít a rászorulóknak, advent idején azonban megsokszorozódnak a teendők. A munkatársak azt szeretnék, hogy mindenkinek szép, tartalmas és áldott karácsonya legyen – közölte a Pécsi Püspökség. 

hirdetés

A karitász munkatársai november 27-én negyven hátrányos helyzetű gyereket vittek el ingyen a Fővárosi Nagycirkuszba, másnap 200 család kapott összesen 1000 kg burgonyát a szervezet jóvoltából. A karitász folytatja az adománygyűjtést decemberben is: november végén a TESCO-ban gyűjtöttek, december 5-6-án és 12-13-án pedig a COOP Zrt. kerül sorra. Az áruházban megmaradt kenyeret minden nap szétosztják a Janus Pannonius utca 4. szám alatti székházukban. December elsején társszervezeteiken, a Remény Házán és a Támasz Alapítványon keresztül 1500 kg ruhaadományt adtak át pécsi hajléktalanok részére. A szervezet ezen felül 300 tartósélelmiszer-csomagot oszt ki rászoruló pécsi családoknak december 15-16-án. A Pécs-Gyárvárosi Plébánián december 22-én 200 rászoruló kap meleg ételt a karitász közbenjárásával.

Ezeken az akciókon kívül állandó segítséget is nyújtanak: tíz krízishelyzetben lévő családot támogatnak rendszeresen rezsiköltséggel, lakbérrel, gyógyszerrel és építőanyaggal, további öt családnak pedig élelmiszerrel segítenek naponta. Az egyházmegye húsz településén összesen 2000 kilogramm ruhát oszt a karitász, Kisvaszaron pedig négy katasztrófa sújtotta ház újjáépítésében segítenek.

Annak érdekében, hogy mindenki fűtött lakásban ünnepelhesse a karácsonyt, a karitász tíz rászoruló családhoz juttat el kályhákat. A szervezet munkatársai a Pécsi Adventi Vásárban is jelen vannak standjukkal, sőt Janus Pannonius utcai épületükben december 4-től Adventi Jótékonysági Vásárt rendeznek, amelynek bevétele a krízisalapot növeli.

A Pécs Egyházmegyei Katolikus Karitász cipős dobozban gyűjt játékokat, amelyeket december 23-án ajándékoznak oda a gyerekeknek. A szervezet húsz önkéntessel csatlakozott az Egymillió csillag a szegényekért akcióhoz.