Étolajat hamisítottak, sittre vágták őket

Négy embert ítéltek 15 évi szabadságvesztésre élelmiszerhamisítás miatt az észak-kínai Hopej tartományban – jelentette a kínai média pénteken.

hirdetés

A négy vállalati vezető és három társuk egy Hszingtaj városi üzemben “étolajat” kotyvasztott csirkezsírból nyert olajból és takarmányok adalékaként használt más állati eredetű olajból. 2011-ben összesen csaknem 239 tonnát értékesítettek belőle 2,05 millió jüan (72 millió forint) értékben.

A négy menedzsert egyenként 15 év börtönre ítélték és 1,2 millió jüan (42 millió forint) büntetés megfizetésére kötelezték. Másik három bűntársuk közül egyikük 2,5, a másik kettő 2 év börtönt kapott, továbbá több tízezer jüanos büntetést szabtak ki rájuk.

A Kínában csatornaolajként elhíresült rákkeltő anyagot éttermi hulladékokból nyerik és egészségtelen állati olajokkal dúsítják. A kínai rendőrség egy tavalyi televíziós riportfilmet követően országos kampányt kezdett a gyártók és forgalmazók leleplezésére és már hónapokkal később már több száz gyanúsítottat vettek őrizetbe

A hatóságok azonban az országot beszövő hálózatokat nem tudták felszámolni, s idén februárban a legfelsőbb igazságügyi szervek olyan iránymutatást adtak ki, hogy a kotyvasztott étolajjal kereskedőket akár halállal is büntethetik.

Szigorú büntetést helyeztek kilátásba azok ellen a kormányzati hivatalnokok és köztisztviselők ellen is, “akik nem tudják az étolaj biztonságának szavatolásából rájuk háruló kötelességüket teljesíteni”.