Európa munkahelyekkel tud csak versenyezni

Szijjártó Péter úgy vélte, hogy a munkahelyteremtő beruházások fogják visszahozni Európa versenyképességét, Jyrki Katainen uniós biztos, az Európai Bizottság alelnöke pedig azt hangsúlyozta, hogy az európai gazdaságok mélyen gyökerező gondja a beruházások hiánya, éppen ezért döntöttek az Európai Stratégiai Beruházási Alap létrehozásáról, amelynek keretében 315 milliárd euróval finanszíroznak új beruházásokat.

hirdetés

A magyar kormány külgazdasági és külügyminisztere pénteken Budapesten közös sajtótájékoztatót tartott a finn EU-biztossal, aki azért érkezett Budapestre, hogy népszerűsítse az Európai Bizottság új beruházási tervét.

Szijjártó Péter kifejtette: Európa versenyképessége csökkent az elmúlt időszakban, jelentős részben amiatt, hogy a beruházások volumene elmarad az elvárt szinttől. Ezért Magyarország üdvözöli, hogy az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) forrásai 315 milliárd eurónyi új beruházást finanszíroznak a tagállamokban. A miniszter megerősítette, hogy Magyarország 3 típusú beruházással száll versenybe az új forrásokért. Ezek közül az első az energetika, az energiabiztonság növelését célzó beruházások, különösen egy nagy stratégiai beruházás, konkrétan a Törökországból

Magyarország térségébe gázt eljuttató vezeték megépítése. A második a közlekedés fejlesztése, a harmadik pedig a digitális világra való átállást célzó kutatás-fejlesztési és innovációs projektek. Jyrki Katainen kiemelte, hogy az alap abban különbözik az Európai Beruházási Banktól (EIB), hogy kockázatosabb befektetéseket is finanszírozhat majd, elsősorban kis és közepes vállalkozások beruházásait fogja finanszírozni, és a magánberuházásokra helyezné a hangsúlyt. Előnyt fognak élvezni az energetikai, a kkv-szektor kutatás-fejlesztési potenciálját növelő, valamint a digitális infrastruktúrát fejlesztő projektek – mondta. Lesz lehetőség arra is, hogy regionális projektekkel pályázzon akár több tagállam együtt – tette hozzá. Az új európai beruházási terv végrehajtásával párhuzamosan az Európai Bizottság szeretné ténylegesen egységes piaccá alakítani az európai uniós belső piacot, ezen belül 3 fő terület van: a digitális harmonizáció, az energiaszektor egységesítése (energiapiaci unió) és az egységes tőkepiac – mondta el Jyrki Katainen.