Mire ügyeljünk az év végi tolongásban?

A karácsonyi bevásárlások idején már fáradtabbak, figyelmetlenebbek vagyunk, ezért a nagyobb bevásárlóközpontokban, buszokon fokozottabban ki vagyunk téve a zsebtolvajok “tevékenységének”. Rendőrségi tanácsok az év végi hajrá idejére.

hirdetés

A zseblopásokat jellemzően utcán, buszokon, piacokon vagy bevásárlóközpontokban követik el – emeli ki az ORFK kapcsolódó tájékoztató anyaga.

Éppen ezért pénzünket, bankkártyánkat, egyéb más értékeinket már akkor tegyük biztonságos, nem észre vehető, vagy könnyen hozzáférhető helyre, amikor elindulunk otthonról – javasolják a rendőrök.

Mint írják: lehetőség szerint a kabát belső zsebében tároljuk a pénztárcát, az iratokat, a telefont. A nyakban viselt értékek (zenelejátszók, telefonok) szinte felkínálják magukat a tolvajoknak.  A PIN-kódot semmiképpen se tartsuk a bankkártyánk mellett, hanem igyekezzünk azt megjegyezni – ajánlják.

Az autóval közlekedők a parkolás után és két vásárlás között is ellenőrizzék, hogy nem maradt-e az utastérben látható helyen értékes vagyontárgy, műszaki cikk, korábban megvásárolt ajándék.

Hasonló óvatossággal érdemes közlekedni a buszokon is: a rendőrök szerint érdemes kezükkel átölelni táskánkat, semmiképpen ne tegyük hátunkra vagy az oldalunkra. Ne hívjuk fel a figyelmet magunkra azzal, hogy a buszon  tárcából  veszünk ki pénzt, s ha lehet, a mobilunkat se használjuk a buszon.

Ha egy buszon, bevásárlásnál szokatlan, oda nem illő esemény történik – heves szóváltás alakul ki, valaki elájul – a segítségnyújtás mellett tanácsos az értékeinkre még inkább odafigyelni. Nagyon sok tolvaj használja ki az emberek figyelmetlenségét, jó szándékát, segítőkészségét, illetve az ebből adódó zűrzavart.

Ha felmerül a gyanú, hogy a buszon, vagy áruházban zsebtolvajok dolgoznak, jelezzük a buszvezetőnek, a biztonsági személyzetnek, valamint hívjuk a rendőrséget.