Exhumálnák a sportuszoda névadóját

Abay Nemes Oszkár, a Hullámfürdő névadója az 1956-os forradalom után a koncepciós perek vádlottjait védte, majd meghurcolták. A nagyszerű sportoló előtt díszsírhellyel tisztelegne a város. Díszsírhely-adományozással Pécs azok előtt tiszteleg, akik életükben a városi közélet valamely területén kiemelkedő teljesítményt nyújtottak. Abay Nemes Oszkár olimpikon, jogász, a Hullámfürdő névadójának családja kérte a várostól, hogy ily módon tisztelegjen Pécs a férfi emléke előtt.

hirdetés

Az adományozásról akár a következő héten is dönthet a város önkormányzata. Amennyiben jóváhagyják az igényt, akkor az exhumálást, a földi maradványoknak az új díszsírhelyen – a köztemető erre fenntartott „N” jelű parcellájában – történő elhelyezését a Pécsi Temetkezési Kft. végzi, egyúttal viselve a felmerülő költségeket is.

Az 1913-ban a felvidéki Magyardiószegen született Abay Nemes Oszkár nevéhez számtalan sportrekord fűződik: az 1936-os berlini olimpián az új Európa csúcsot úszó gyorsváltó tagjaként bronzérmet szerzett, előtte a torinói főiskolai világbajnokságon szintén gyorsváltóban lett világbajnok.

A Pécsi Atlétikai Club sportolója főiskolai világbajnok, háromszoros országos bajnok is volt, 1941-ben zárta le versenyzői pályafutását. Abay Nemes Oszkár ellenben a pécsi úszósport szervezésében szinte élete végéig jelentős szerepet töltött be, ezért 1998-ban róla nevezték el a pécsi Hullámfürdő sportuszodáját.

Abay Nemes Oszkár azonban nemcsak a sport területén alkotott kiemelkedőt: 1934-ben Pécsett szerezte meg jogi doktorátusát, s volt a pécsi megyés püspök jogi képviselője, főügyész és ügyvéd is.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc után a koncepciós perek vádlottjait védte sikerrel. 1958-ban ügyvédi irodáját bezáratták, s nevét törölték az ügyvédi kamara névjegyzékéből.

Ezt követően csillésként dolgozott a Pécs-vasasi bányában, ahol súlyos üzemi baleset érte. A kórházi kezelés ellenére 1959 januárjának végén – életének 46. életévében – elhunyt.