Expo: felélesztették a hagyományt

Hosszú évek után újra ipari vásárnak ad otthont az Expo Center. A rendezvényt magánerőből hozták tető alá, ami a városvezetés szerint egyfajta vizsgája is lesz a komplexumnak.

hirdetés

Az Expo Centert korábban éppen a nagyobb vásárok megrendezésére húzták fel, bízva abban, hogy a hatalmas sátorponyvás épületet megtöltik majd a különböző vállalkozások, cégek bemutatkozó kiállításaival. Ugyanakkor évek óta nem volt ilyen jellegű rendezvény.

Csizi Péter, Pécs alpolgármestere szerint a pécsiek kellemes emlékeket őriznek arról, hogy a kilencvenes években az Apáczai Nevelési Központban milyen nagyszerű Pécs Expók voltak, számos céggel, újítással ezeken a rendezvényeken lehetett találkozni.

A kiállításokon nemcsak a szakma találkozott, hanem családi program is volt, izgalommal várták a gyerekek is. Az alpolgármester szerint ezt követően törés állt be: bár az Expo Center megépült, de a pécsi kiállítás és vásár a múltba veszett.

A válság közepén azonban néhány lelkes pécsi vállalkozó feléleszti a Pécs Expót, s ha most van erre kereslet, akkor az azt mutatja, hogy szükség van a komplexumra is. Vizsga lesz ez, hiszen ha nem ez történik, akkor elmondható, hogy valóban elhibázott lépés volt az Expo Center felhúzása – mondta.

A kiállításon most közel körülbelül 130 vállalkozás vesz részt, a rendezvényt önkormányzati támogatás nélkül, önerőből hozták létre.

Az egyik szervező, Szabó Ervin lapunknak elmondta, mivel az utóbbi években egyre jelentősebb igény jelentkezett a régi kiállítók és az új cégek részéről arra vonatkozóan, hogy ismét legyen expó Pécsen. Mindezt jól mutatja, hogy szinte megrohanták a szervezőket a társaságok, amikor híre ment az eseménynek. Szabó Ervin abban reménykedik, hogy akár tízezren is kilátogathatnak a rendezvényre a hétvége alatt; ehhez nyújtanak segítséget a színes programok. Ilyen lesz az Irigy Hónaljmirigy és Rudán Joe koncertje, a szépségverseny, a veterán autók találkozója.

Ismert, hogy a több milliárd forintból, botrányos körülmények között felhúzott épületegyüttes megtöltésére egy városi szervezet volt hivatott, de az néhány hónappal a nyitás után teljesen elvesztette létjogosultságát, miután nem tudta benépesíteni rendszeresen rendezvényekkel az Expo Centert. Így a házba a 2006-os nyitás óta csupán egy-egy nagyobb program során érkeztek tömegek.