Extrém erős UV és narancs riasztás

Az Országos Meteorológiai Szolgálattól kapott tájékoztatás szerint, hétfőn nagyon erős UVB-sugárzás várható a Dél-Dunántúlon. Néhány hasznos és praktikus tipp a kánikulai meleg átvészeléséhez.

hirdetés

Elengedhetetlenül fontos ilyen időben a lakás hűtése: nappal az ablakokat érdemes csukva tartani, hasznos a sötétítő függöny, a szellőztetést sötétedés után ajánlott csak végezni. Ugyancsak fontos kerülni a tűző napsütést 11 és 15 óra között, ekkor ajánlott árnyékba húzódni. Ebben az időpontban a fizikai munkavégzést és a sportolást is mellőzni kell. Ha szükséges, érdemes akár vizes borogatással, langyos zuhannyal érdemes hűteni a szervezetet.

Kiemelt figyelmet kell fordítani a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel pótlására: az az ajánlott mennyiség 2,5-3 liter naponta. Fontos, ha valaki elindul otthonról, vigyen magával innivalót. Sokat segíthet a kánikulában a világos, jól szellőző, bővebb ruházat viselése is.

A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy mindenki fordítson kiemelt figyelmet a környezetében lévő  különösen veszélyeztetett személyekre, korosztályokra, vagyis a gyermekekre, idősekre, kismamákra, túlsúllyal küzdőkre, szív és keringési betegségekben szenvedőkre.

Frissítve (14.48):

Kiadta a narancssárga riasztást az egész országra hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ), miután az előrejelzések szerint – főként délután és este – jégeső, felhőszakadás, viharos szél lehet többfelé – közölte az MTI.

Az OMSZ honlapján olvasható információk szerint a hétfő délutáni óráktól helyenként zivatar alakul majd ki, amelyet viharos (60-85 kilométer/óra) széllökések kísérnek. Lokálisan jelentős mennyiségű (10-30 milliméter) csapadék is eshet. Kedden hasonló időjárásra lehet számítani; az OMSZ keddre piros riasztást adott ki az ország déli, nyugati és középső régiójára.

A honlap szerint tartós hőségre is fel kell készülni; a napi középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 25, keddtől egyre több helyen a 27 fokot: enyhülés a hétvégén jöhet.

hirdetés