Kánikula: tanácsok, miként vészelhetjük át

A kánikula miatt Baranyára is figyelmeztető előrejelzést adtak ki, hétfőre és keddre narancssárga riasztást rendeltek el. Az extrém ultraibolya-sugárzás miatt pedig percek alatt az utcán is leéghetünk.

hirdetés

Fotósunk a strandon is járt. Nézzen szét Ön is! KLIKK IDE!

 

A következő napokban az előrejelzések szerint Pécsett 33-34 fok lesz a csúcshőmérséklet, a hőmérő higanyszála hajnalban is csupán 17-20 fokig süllyed majd. A napi középhőmérséklet 25 fok körül alakul.

A hőség elleni védekezéssel kapcsolatosan fontos tanácsok:

  • Hűtse lakását, nappal az ablakot tartsa csukva, használjon sötétítő függönyt, sötétedés után szellőztessen!
  • A nagy melegben 11 és 15 óra között lehetőleg árnyékban tartózkodjon, kerülje a tűző napsütést!
  • Ha szükséges, hűtse szervezetét, használjon vizes borogatást, zuhanyozzon langyos vízben!
  • Fordítson figyelmet arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel pótolja az izzadással elveszített folyadékot! Az ajánlott mennyiség 2,5-3 liter naponta!
  • Ha elindulnak otthonról, vigyenek magukkal folyadékot!
  • Viseljenek világos, jól szellőző, bővebb ruházatot!
  • Fordítson különös figyelmet, a különösen veszélyeztetett személyekre, gyermekekre, idősekre, kismamákra, túlsúlyosokra, szív- és keringési betegségekben szenvedőkre!
  • 11 és 15 óra közti időszakban kerülje a fizikai munka végzését, sportolást a szabadban.

 

 

Az OMSZ felhívja a figyelmet arra is, hogy 8,2-es, extrém UV-B sugárzás várható a déli országrészben. Ilyen sugárzás mellett 15-20 perc alatt leéghetünk a napon. Az OMSZ szerint ezért fokozottan kell védekezni: amennyiben lehetséges, napközben 11 és 15 óra között a napozást is kerülni kell, de a vállat takaró póló, szalmakalap, illetve fényvédő krém használata is mindenképpen javasolt.

 

Másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos

A tartós kánikula miatt a hétfő déltől csütörtök estig tartó időszakra másodfokú hőségriasztást rendelt el az országos tiszti főorvos.

Az MTI beszámolója szerint Páldy Anna, az Országos Környezet-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese hétfőn, a Budapesten tartott sajtótájékoztatón leszögezte: a hőségriasztást csak az országos tiszti főorvos rendelheti el, az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése csak figyelmeztetés.

Most másodfokú riasztás lépett életbe, mivel a napi középhőmérséklet legalább három napon keresztül az ország jelentős részén 25 Celsius-fok felett alakul. Bár a legfrissebb előrejelzések szerint keddtől egyes területeken a napi középhőmérséklet már tartósan 27 fok felett is lehet, csütörtök éjjel várhatóan eléri az országot egy hidegfront, amely több fokkal mérsékelheti a meleget.