Ez a hétvége sem telt el konfliktusok nélkül

MTI Fotó: Lendvai Péter

A hétvégén összesen 164 határsértőt fogtak el a rendőrök: 140-et a szerb-magyar határnál, 24-et pedig máshol. Egyikük ellen embercsempészés gyanújával indult eljárás – írja az Origo.

hirdetés

Százhatvannégy határsértőt tartóztattak fel péntektől vasárnapig az ország területén, egy gyanúsított ellen pedig embercsempészés miatt indult büntetőeljárás – közölte a rendőrség. Pénteken 63, szombaton 54, vasárnap 23 migránst tartóztattak fel a szerb-magyar határnál,míg az ország más részein további 24 határsértőt fogtak el a hétvégén.

A július 5-én hatályba lépett új szabályok szerint azokat a migránsokat, akiket a szerb vagy a horvát határtól számított 8 kilométeres távolságon belül föltartóztatnak, visszakísérik a kerítésen található kapukig, és útbaigazítják a legközelebbi tranzitzóna felé.

Azok ellen, akik esetében bizonyítható, hogy átlépték vagy megrongálták a határzárat, illetve embercsempészettel gyanúsíthatók, továbbra is büntetőeljárás, a román és ukrán határszakaszon elfogottak esetében idegenrendészeti eljárás indul.

Az elmúlt héten a szerb-magyar határ térségében 224 migránst tartóztattak fel és kísértek vissza, a megelőző héten – július 25-től 31-éig – ez a szám 411 volt. Más külső határszakaszon és mélységben júliusban csupán naponta néhány embert fogtak el, augusztus első hetében ez a szám már 95 volt.