Ez a tizenévesek legújabb hóbortja

A vloggerkedés. A vlogger videót készít. A vlogger megosztja azt, ami eszébe jut, méghozzá videó formájában. Arról készít felvételt, amit eszik, iszik, vagy épp csinál. Azaz egyfajta naplót ír, csak épp az internetre teszi fel. Külföldön már többen ebből élnek, Magyarországon most kezd csúcsosodni. Pécsett már videós tábort is szerveztek a gyerekeknek.

hirdetés

A 12 éves Gellén Hunor nyáron végezte el azt a tanfolyamot, amit kifejezetten videót készítő gyerekeknek hirdettek. A lényege az volt, hogy megtanítsák őket felvételt készíteni, majd azokat összevágni. Ez pedig ahhoz kell, hogy a saját magukról vagy akár társaikról készített kis filmeket fel tudják tölteni az internetre. Azaz, hogy mindenki számára elérhető és persze látható is legyen. A szülők pedig?

– Először idegenkedtünk tőle, hiszen mégis csak a világhálóra mennek ki a gyerekről olyan dolgok, amik egyáltalán nem tartoznak másra. Ilyen például a roomtour is, ami konkrétan arról szól, hogy bemutatja a gyerek, milyen körülmények között él – meséli Gellén Nóra.

Gellén Nóra neve sokaknak ismerősen csenghet. A Pécsimami vezetőjeként a gyerekeseket fogja össze, programokat szervez. Szóval lépést tart a korral. Ennek ellenére még őt is meglepte a vloggerkedés.

– Egyetlen dolog miatt engedjük. Úgy látjuk, van kitartása és ebben tényleg kiélheti a kreativitását. Közönség előtt spontán beszélni nem könnyű, mi pedig videóról-videóra látjuk, hogy ebben is fejlődik. Eddig nem vettünk neki technikai kellékeket, ha videót akar készíteni, azt bizony a meglévő eszközeinkkel kell megoldania – teszi hozzá Nóra.

A gyerekek pedig kreatívak. Hunor szabadtéren egy szelfi botra rögzített családi fényképezőgéppel, az asztalánál pedig egy retro olvasólámpára szerelt mikrofonnal dolgozik. Készített már esemény videókat és tervezi, hogy a pécsi középiskolákat is bemutatja.

  De van kivétel is. Itt  egy”Őrült Anyuka” vlogger is. Ez a család konkrétan a szülőszobáról is jelentkezett videóval, ahová a saját gyerekeiket is bevitték. Ki érti ezt?  

Visszatérve a magyar valósághoz. Itt azért szolidabban működik még mindig a vloggerkedés. Ugyanakkor a lányok is szép számmal csatlakoznak ehhez az időtöltéshez.

Škrlin Lea 10 éves, de már két évvel ezelőtt is gyártott videókat, méghozzá angol és horvát nyelven. Lea így folyamatosan tudja fejleszteni szókincsét.

Mi először azt sem engedtük neki, hogy a netre töltse. Csak saját magának gyártotta őket, a telefonra – mondja édesanyja, Sákán Tímea. Ugyanakkor négy évig éltünk Varsóban és külföldön azt vettük észre, hogy ez teljesen természetes dolog. Éppen ezért azt találtuk ki, hogy engedjük neki, csak épp úgy, hogy azt mi előtte megnézzük.

Így a szülők kontroll alatt tudják tartani a csemetét. Lea éppen ezért még az iskolába se viheti magával a telefonját.

– Ha hazaér az iskolából és végez a leckével, akkor kapja meg a telefont. De csak is úgy szerkesztheti ezeket az anyagokat, hogyha mi is tudunk róla és látjuk, mik kerülnek felvételre – mondja az édesanyja.

A vloggerkedés sokak számára egyfajta magamutogató viselkedésként hathat, ugyanakkor kutatások azt is kimutatták, hogy sok vlogger-követő és néző között van olyan, aki pont önbizalomhiánytól szenved és ezektől a videóktól vár egyfajta segítséget. Egy biztos, a befutott vlogger még pénzt is kereshet a videós naplóival.