Ez lett a sikkasztó baranyai polgármester és kamuszámlákkal trükköző társainak büntetése

Jogerős ítélet született: enyhítette másodfokon a sikkasztó baranyai polgármester és társai büntetését a Pécsi Törvényszék.

hirdetés
Uránia Mozi

A vádirat szerint az elsőrendű vádlott férfi 2011 óta egy dél-baranyai falu polgármestere. A község önkormányzata az évben több pályázatot is benyújtott különböző minisztériumokhoz.

A Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz 2011-ben beterjesztett pályázattal az önkormányzat 17 millió forint támogatást igényelt, a község alsó tagozatos iskolájának újraindítása címén.

A támogatási szerződés megkötését követően a polgármester megállapodott a másodrendű vádlott férfi által vezetett gazdasági társasággal a kivitelezési munkák elvégzésére. A megállapodás megkötésekor ez a társaság nem létezett, csak utólag hozták létre, hogy hamis számlákat állíthassanak ki – áll a vádiratban.

A másodrendű vádlott cége nevében közel 4 millió forint összegben állított ki számlát, emellett a polgármester egy másik kft.-től is beszerzett 3,6 millió forint kifizetéséről szóló számlát, melyek szerint a cégek részt vettek az iskola felújításában, ott munkát végeztek.

A polgármester a számlákat benyújtotta a minisztériumhoz, ahonnan támogatásként 7,6 millió forintot kifizettek.

A számlák persze hamisak voltak, ugyanis a munkákat már korábban más cégek elvégezték, ami után ráadásul az önkormányzat korábban már igénybe vett állami támogatást.

A vádirat szerint a polgármester ezen felül a Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjával is szerződést kötött a „Kistérségi Startmunka” mintaprogramban való részvételről. A pályázattal kapcsolatban a polgármester szintén benyújtott a másodrendű vádlott által kiállított  kamuszámlákat, melyek alapján jogosulatlanul vettek igénybe 7,8 millió forint támogatást.

A pályázatokon kívül a polgármester mintegy 5 millió forintot vett fel az önkormányzattól, ezzel kapcsolatban a másodrendű vádlott cége által kiállított valótlan tartalmú számlákat helyezte az önkormányzat könyvelésébe. Ezek a számlák földmunkákról, építési tevékenységről szóltak, ám a munkákat a másodrendű vádlott cége nem végezte el.

A polgármester által elkövetett bűncselekményekben a másod-, harmad- és negyedrendű vádlottak bűnsegédekként vettek részt.

A másodfokon eljáró Pécsi Törvényszék a március 4-én megtartott nyilvános fellebbezési tárgyaláson kihirdetett ítéletével a Pécsi Járásbíróság 2019. szeptember 30-i ítéletét – a fellebbezéssel érintett első-, harmad- és negyedrendű vádlottak vonatkozásában – enyhítette.

A jogerős ítélet szerint K. J. elsőrendű vádlottat költségvetési csalás bűntettében, kétrendbeli sikkasztás bűntettében, folytatólagosan elkövetett számvitel rendje megsértésének bűntettében és kétrendbeli folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, M. Z. másodrendű, M. J. harmadrendű és Cs. J. negyedrendű vádlottakat bűnsegédekként elkövetett költségvetési csalás bűntettében és bűnsegédekként, folytatólagosan elkövetett hamis magánokirat felhasználásának vétségében, a másodrendű vádlottat pedig további kétrendbeli, bűnsegédként elkövetett sikkasztás bűntettében mondta ki bűnösnek a bíróság.

Ezért az elsőrendű vádlottat 1 év 6 hónap, végrehajtásában 4 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre, a másodrendű vádlottat 1 év, végrehajtásában 3 évi próbaidőre felfüggesztett börtönre, a harmadrendű vádlottat 300 ezer forint pénzbüntetésre, a negyedrendű vádlottat pedig 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Az ítélet jogerős.