Ezeket csípték meg a baranyai zsaruk a Dunán!

Eredményesnek nevezte a tíz Duna menti országnak a napokban zajló, összehangolt rendészeti ellenőrzéseit a művelet magyar koordinátora csütörtökön Mohácson sajtótájékoztatón.

hirdetés

Kalmár Ádám rendőr alezredes elmondta: az első két napon Magyarországon és Bulgáriában csempészett cigarettára bukkantak, Ausztriában huszonkilenc illegálisan munkát vállalóval szemben jártak el, de a részt vevő államok területén fogtak el körözöttet, szabtak ki büntetéseket és tettek feljelentést vízi közlekedési szabályok megsértése, ittas hajóvezetés és a pihenőidő be nem tartása miatt is.

A Duna partszakaszán, hidakon, csomópontokban, vízi járműveken végzett és háromnaposra tervezett ellenőrzéseken naponta harminc különböző hatóság kétszáz tisztségviselője harminc hajóval és keresőkutyákkal vesz részt, feladatuk az illegális bevándorlókkal szembeni fellépés, a csempészet, az okmányhamisítások felfedése, körözöttek elfogása, veszélyes anyagok szállításának ellenőrzése – tette hozzá.

A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság idegenrendészeti osztályvezetőjeként is dolgozó rendőrtiszt kitért rá, hogy a művelethez szükséges információcsere a mohácsi határkikötőben létrehozott ideiglenes koordinációs központban zajlik az érintett országok összekötő tisztjeinek, továbbá nemzetközi szervezetek által delegált szakértők részvételével.

Herczeg Mónika rendőr alezredes, a Belügyminisztérium migrációs és határigazgatási osztályának munkatársa utalt rá: az akciók részei A dunai folyami fórum struktúrájának létrehozása nevű, 2013 nyarán indított kétéves projektnek, amelynek célja, hogy nemzetközi hatósági együttműködéssel erősítsék a Duna mint vízi út biztonságát, visszaszorítsák a bűnözést.

A 291 ezer eurós – ebből 262 ezer euró európai uniós támogatású – projekt keretében még két, a mostanihoz hasonló közös ellenőrzés-sorozatot, két szakértői ülést, valamint egy zárókonferenciát terveznek – jegyezte meg.

Hozzáfűzte: ezzel szeretnék megalapozni a későbbi közös képzéseket, technikai fejlesztéseket, csereprogramokat, valamint azt is, hogy Mohácson működhessen az állandó Dunai Rendészeti Koordinációs Központ.