Ezer balesetmentes nap a Királyegyházi Cementgyárban

2011-es indulása óta folyamatosan baleset nélkül működik a LAFARGE Királyegyházi Cementgyára – immár 1000 nap telt el súlyos baleset miatt bekövetkező munkaidő-kiesés nélkül.

hirdetés

A LAFARGE Csoport elsődleges prioritásként kezeli az Egészség- és Munkavédelem témakörét. Minden munkatársával és alvállalkozójával szemben megfogalmazott elvárása a biztonsági előírások betartása, a fokozott óvatosság és a körültekintő munkavégzés.

A LAFARGE törekvései között a munkahelyi balesetek számának minimálisra csökkentése első helyen szerepel, amelynek tükrében évi 365 balesetmentes munkanap elérése a cél. Emellett a cégcsoport 2020-ig a szállítással összefüggő közúti balesetek számának 60%-kal történő csökkentését kívánja elérni, és a munkabiztonság mellett az egészség megőrzésére is nagy hangsúlyt helyez. A cég Egészség- és Munkavédelmi Politikájában foglalt filozófia a munkavégzésterületén szigorú munkavédelmi előírásokban, folyamatleírásokban, képzésekben és útmutatókban jelenik meg. Ezek mind azt a célt szolgálják, hogy a LAFARGE a világ legbiztonságosabban működő cégei közé tartozzon. Ennek szellemében folytatják a hagyományt és ebben az évben is a dolgozók számára májusban Egészség- és Munkavédelmi Hónapot indítanak útjára a Királyegyházi Cementgyárban. A hónap programjai egyrészt a baleset-megelőzés, másrészt az egészséges életmód témáira fókuszálnak. A munkavállalókon és alvállalkozókon kívül a lakosság is betekintést nyerhet a LAFARGE filozófiába és a gyár mindennapjaiba: június 13-án, pénteken nyílt nap keretében fogadják az érdeklődőket a KirályegyháziCementgyárban. Jelentkezéssel kapcsolatos érdeklődéseket e-mailben várnak a cementhungary@lafarge.com címen.

A kiemelkedő munkavédelmi eredményeknek köszönhetően Európa egyik legmodernebb cementgyára biztonság terén is a legkiválóbbak közé tartozik. A Királyegyházi Cementgyár a LAFARGE Közép-Európai Klaszterének tagjaként, testvérgyáraival együtt, tavaly augusztusban bekerült a LAFARGE Nemzetközi Munkavédelmi Kiválóságok Klubjába. Az arany minősítésű, klaszternek járó tagsághoz a Baranya megyei építőanyag-üzem is nagyban hozzájárult.

A LAFARGE Csoport a fenntarthatóság szellemében végzi tevékenységét. Törekvései kapcsán konkrét célkitűzéseket fogalmazott meg többek között a munkabiztonság, a helyi közösségekkel való együttműködés, az innovatív építőipari termékekkel biztosított elérhető lakhatás és az ipari ökológia gyakorlati alkalmazása terén. Utóbbi célkitűzést követve a Királyegyházi Cementgyár az idei évtől másodlagos tüzelőanyagok alkalmazásával csökkenti a környezetre gyakorolt hatását. A szükséges hatósági engedélyek birtokában, a környező településekkel egyeztetve április 10-én elindította fejlesztési projektje első fázisának próbaüzemét.

Az alternatív tüzelőanyagok köréből elsőként az egész gumi tüzelőanyagként való hasznosítását kezdte meg a cementgyár. Az új környezetvédelmi beruházásra vonatkozó környezetvédelmi előírások szigorodnak a korábbi hatósági engedélybenfoglaltakhoz képest. Az előírásoknak megfelelő működést mérésekkel ellenőrzik, a fejlesztés első lépcsőjéhez kötődő próbaüzemi mérések már meg is kezdődtek. (x)