Ezer pécsi gyerek a békefutáson

A Peace Run, vagyis Békefutás a világ legnagyobb váltófutása. Célja a nemzetek közötti barátság erősítése. A négyezer kilométeres európai váltó idén 10 országot kapcsol össze. A 397 kilométeres magyar szakaszon tíz városban állnak meg a futók. 

hirdetés

Pécsre érkezett a Békefutás európai lángja. Az olimpiai stílusú váltófutáshoz bárki csatlakozhat. A fáklyát egy-egy nemzetközi futócsapat viszi országról országra mind az öt kontinensen. A pécsi gyerekek tavaly is futottak egy szakaszt.

Pénteken a Széchenyi térről rajtolt a mezőny, majd a belvároson áthaladva, Kertvárosba futottak a résztvevők. A pécsi szakaszon összesen több mint 10 pécsi iskola csaknem 1000 tanulója futott.

– A Domus parkolóig kell majd lefutnunk – magyarázza Keresztes Réka, a PTE Deák Ferenc Gyakorló Gimnázium tanulója. – Próbálunk együtt maradni, erősíteni egymást, és minél jobban futni, hiszen a világbékéért futunk most.

Közel ezer pécsi iskolás futott a világbékéért

 

Az alapító, Sri Chinmoy a Békefutást 1987-ben indította útjára. A rendezvényt olyan hírességek is támogatták, mint II. János Pál pápa, Nelson Mandela, Muhammad Ali és Teréz anya.

– Mindenki nagyon fontos. Lehet valaki kicsi, akkor is hozzátehet a világhoz, jobbá teheti azt – mondta Székely Máté, a Peace Run magyarországi szervezője. – A fő üzenetünk az, hogy nekünk kell megtennünk a saját életünkben az első lépést, hogyha egy békésebb világot akarunk.

A Békefutás sokkal több, mint egy sportrendezvény. A Széchenyi téren Páva Zsolt polgármester köszöntötte a futókat.

A futókat Páva Zsolt köszöntötte

 

– Örülök, hogy városunk ezúttal részese ennek a hagyománynak, hogy a békefutás országokat, területeket, régiókat érintve halad tovább, és teljesíti azt a missziót, amit az alapítók is megfogalmaztak, hogy a békét ilyen módon kívánja erősíteni – fogalmazott Páva Zsolt, Pécs polgármestere.

A polgármesteri köszöntő után elrajtolt a mezőny. A Széchenyi térről több váltással Kertvárosig futottak a pécsiek. Minden megállóhelyen újabb iskolák csatlakoztak a futókhoz, és egy-egy rövid ünnepség keretében békefát is ültettek. A nemzetközi csapat aztán Harkány felé vette az irányt.

  • kíváncsi

    lennék, hogy ki számolta meg? Én kb 100-at láttam.