Ezermilliárdokat vesznek fel az ATM-ekből

Nem csökken a készpénz iránti igény: a tavalyihoz hasonlóan az idén is várhatóan 5200 milliárd forint felett alakulhat az ATM-es készpénzforgalom Magyarországon, ami körülbelül 120-125 millió kártyahasználati alkalmat jelenthet – derül ki az ATM-üzemeltetéssel foglalkozó Trezex Hungária Zrt. felméréséből, amelynek eredményét csütörtökön juttatta el az MTI-nek.

hirdetés

A cég által üzemeltetett közel 400 bankautomata forgalmi adatait vizsgáló felmérés szerint havi átlagban 420-450 milliárd forintot vesznek fel országosan az automatákból. A legforgalmasabb berendezésekben akár százmilliós összegek is megfordulnak havonta, míg a legkevésbé forgalmas ATM-ekből alig 2-3 millió forintot vesznek csak ki hasonló időtávon.

A kutatás szerint a válság előtti szintet még nem érte el a bankautomatákból évente felvett készpénz mennyisége, de lassan emelkedik. A 2011-es mélypontot követően, amikor 4990 milliárd forintot vett fel a lakosság az ATM-ekből, már 2012-ben és tavaly is 5200 milliárd forint körül alakult az automaták forgalma.

A közlemény idézi Kárpáti Balázst, a TrezEx Hungária Zrt. vezérigazgatóját, aki elmondta: lassan visszaáll az ATM-es készpénzforgalom az átlagosnak nevezhető évi 5200 milliárd forintra. Azonban még évek kellenek ahhoz, hogy ez az érték megdöntse a 2008-ban mért 5720 milliárd forintos forgalmat – mondta. Szerinte a növekedéshez az ingyenes készpénzfelvétel 2014. február elsejei bevezetése minimális mértékben fog hozzájárulni, mert a szokásokat nem befolyásolja. Megjegyezte: az eddigi adatok alapján hosszú távú következtetéseket még nem lehet levonni.

A magyarországi ATM-ek közül átlagos vagy annál nagyobb forgalommal bírnak a bankfiókokban elhelyezett berendezések. Kárpáti Balázs szerint ennek elsődleges oka az, hogy a lakosság megszokta, hogy a pénzintézete saját automatáit használja készpénzfelvételre, és a pénzügyeit is bankjában intézze, illetve ezek általában egy zárt, ezért alapvetően biztonságosabb környezetben találhatók.

A kutatás szerint nagyobb forgalmat bonyolítanak le a fővárosi közlekedési csomópontokban telepített berendezések és a nagyobb bevásárlóközpontokban elhelyezett ATM-ek is, ez utóbbiak kihasználtsága főleg a vidéki nagyvárosokban kiugró. A legkevésbé forgalmas berendezések a valamilyen üzleti érdek miatt telepített ATM-ek. Tipikusan ilyennek számítanak a hotelek, fürdők, vállalatok és hivatalok közelébe vagy épületébe telepített berendezések, amelyeket egy meghatározott célcsoport kiszolgálására üzemeltetnek.