Ezer munkahelyet hozhat a „kínai kapcsolat”

Nincs kizárva, hogy kínai befektető érkezik a városba még idén, s egy gyártóüzem felépítésével akár 1000-2000 munkahelyet is teremthetnek az ipari parkban – közölte Páva Zsolt polgármester, aki pénteken immár negyedszer tárgyalt a kínai nagykövettel a pécsi lehetőségek részleteiről.

hirdetés

Kecsegtető tárgyalásokat folytat az önkormányzat több nyugat-európai és távol-keleti befektetővel, így valós esély van arra, hogy a közeli jövőben munkahelyteremtő beruházások valósuljanak meg Pécsett. Ehhez a nemrégiben összevont ipari parkok, az autópálya közelsége és a reptér is segítséget nyújthat.

A téma komolyságát jól mutatja az a tény is, hogy pénteken immár negyedik alkalommal ül tárgyalóasztalhoz Páva Zsolt polgármester és Gao Jian asszony, a Kínai Népköztársaság Magyarországra akkreditált nagykövete a várható beruházással, a pécsi befektetési lehetőségekkel kapcsolatban.

Mint azt a város első embere lapunknak elmondta, már jó ideje dolgozik a városvezetés azon, hogy tizenhárom év után ismét munkahelyteremtő beruházások induljanak a városban. Ennek egyik állomása, hogy kínai gazdasági szereplőkkel és a nagykövet asszonnyal folytatnak előrehaladott tárgyalásokat.

Az előzményekhez hozzátartozik, hogy Kína az utóbbi években egyre inkább nyit Európa felé, azaz szeretné a kontinensen üzemekkel, telephelyekkel megvetni a lábát. „Kína európai térnyerése tendencia. Lehet ezt szeretni vagy nem szeretni, de tény, hogy az ázsiai ország lassan a világ első számú gazdasági nagyhatalma lesz, s ezzel Pécsnek is számolnia kell” – így a polgármester.

Páva Zsolt azt mondta, az egyeztetéseken arról volt szó, hogy Pécs milyen lehetőségeket tud ajánlani a távol-keleti gazdaság szereplőinek, s a város elsősorban a nemrégiben összevont ipari parki területeket kínálja fel.

A polgármester kérdésünkre elmondta: amennyiben a tárgyalások sikerrel folytatódnak, komoly közelségbe kerül egy olyan beruházás, amely akár 1-2 ezer munkahely megteremtését is lehetővé teszi. Hogy ez az esetleges beruházás még idén elindulhat-e, Páva Zsolt azt mondta, a város azon dolgozik, hogy minél előbb történjen előrelépés ez ügyben.