Ezért érdemes figyelni Németországra

Egy héttel a futball-világbajnokság megnyerése után megint Németországra figyelhetnek a szurkolók, csak most nem ovációval, hanem aggodalommal Európa gazdasági motorja iránt.

hirdetés

A héten kevés amerikai makrogazdasági adat várható, így az elemzők elsősorban azt vizsgálják majd, mennyit árthatnak a részvényáraknak az orosz-ukrán válság, illetve az izraeli-palesztin konfliktus fejleményei, és vajon lassul-e a német és az euróövezeti gazdaság. Ez növelhetné az Európai Központi Bankra (EKB) nehezedő nyomást, további enyhítés végett – összegezte a piaci véleményeket a Reuters hírügynökség vasárnap.

Hétfőn adatok érkeznek a német termelői árak júniusi alakulásáról, csütörtökön megjelennek az előzetes felmérések az euróövezeti magángazdaság – a feldolgozóipar és a szolgáltatások – teljesítményének e havi változásáról, pénteken a német fogyasztói és üzleti bizalomról. Szintén pénteken megjelenik az első becslés a második negyedévi brit gazdasági növekedésről, illetve az EKB statisztikája a júniusi euróövezeti pénzforgalomról, benne a hitelezés helyzetével.

Nagy-Britanniából erős, az euróövezetből gyengébb számokat várnak az elemzők, sőt, a németországi hangulatfelmérésekből az is kiderülhet, vajon a második negyedévben tapasztalt lassulás áthúzódik-e a most kezdődött harmadik negyedévre is. Az eddigi német adatok azt valószínűsítik, hogy ott a gazdasági növekedés lassult az elsőhöz képest, amelyben három éve a legjobb teljesítmény nyújtotta a német gazdaság 0,8 százalékos növekedéssel. A ZEW intézet múlt heti német elemzői és befektetői hangulatjelentéből már kitűnt, hogy a harmadik negyedév sem indult jól. A ZEW-mutató júliusban 2012. december óta a legalacsonyabbra esett.

Az elemzői előrejelzések a német magángazdaság teljesítményének e havi stagnálását valószínűsítik az előzetes felmérés csütörtöki megjelenése előtt, az Ifo gazdaságkutató intézet üzleti bizalmi mutatója azonban várhatóan harmadik hónapja jelzi majd a bizalom csökkenését, habár bizonyára kisebb mértékben, mint júniusban – írta a Reuters.

“Az utóbbi adatok puhák voltak, és felkeltették az érdeklődést. Mindazonáltal úgy véljük, a német gazdaság még mindig nagyon szilárd és egészséges, és ez a mostani (helyzet) csak egy kis pihenő, nem pedig romlás kezdete” – mondta a hírügynökségnek Reingard Cluse, a UBS bankcsoport európai főelemzője.

A brit hazai össztermék (GDP) pénteken esedékes számsorától annak igazolását várják az elemzők, hogy a brit gazdaság végre visszahízott a válság előtti versenysúlyára. Ettől viszont aggódnak is a befektetők: mind előbbre hozzák a jóslatokat, mikor kezd kamatemelésbe a brit jegybank, a Bank of England. A hét végén már novemberre várták az első emelést a mostani rekord alacsony, öt éve 0,5 százalékos alapkamatszintről.

A hét legjobban figyelt amerikai adata csütörtökön érkezik a júniusi inflációról. Az elemzők 0,3 százalékos áremelkedést valószínűsítenek a májusi 0,4 százalék után. Ha így lesz, akkor a tengerentúl viszont tolódni fognak a becslések, mikor emel először kamatot az amerikai jegybankrendszer (Fed). A mostani várakozások szerint ez jövő év közepén esedékes. A Fed 2008. december óta folytatja zérókamat-politikáját, jelentős mennyiségi enyhítéssel kísérve. Ez utóbbit várhatóan még idén ősszel befejezi.