Ezért üvöltenek a kabócák Pécsett

A mannakabócát is lehet hallani Pécsen

Sokan felkapják a fejüket, hogy megint itt vannak a kabócák és biztosan a nagyon forró nyár az oka. El kell, hogy keserítsünk mindenkit: kabócák mindig is voltak Pécsett.

hirdetés

“Gyerekkoromban csak a tengerparton hallottam kabócát” – mondják sokan.

Ennek azonban az is lehet az oka, hogy egy gyerek nem feltétlen a kabóca hangjára figyel a nyári szünetben. Tény, hogy ezelőtt harminc évvel is lehetett kabócát hallani Pécsett, de az biztos, hogy ennyien nem voltak még a városban – mondja Dudás György, a Duna-Dráva Nemzeti Park természetvédelmi őre.

Az elszaporodásuk és persze a hangos muzsikájuk köszönhető egyfajta pécsiségnek is: megnőttek azok a fák, amiket nagyon szeretnek, ezek biztosítják nekik a legmegfelelőbb életteret.

– Előszeretettel tanyáznak kőrisfákon, hársfákon, amiknek a nedvét szívják. Így nem véletlen, hogy akár a belváros közepén is tanyáznak a mannakabócák és az óriás-énekeskabócák – teszi hozzá Dudás György. Ez utóbbi egyébként a leghangosabb rovarok közé tartozik.

Az énekeskabócák az egyik leghangosabb rovarok. A legerősebb mért hangerejük a 100 decibelt is meghaladta

A kabócák a telet is itt töltik, lárva alakban vészelik át a hidegebb időszakot. Ha valaki nagyon szemfüles, akkor egy-egy fa törzsén megláthatja ezeket a lárvabőröket, amikből nyáron kibújnak.

Pár perc alatt képes kibújni a lárvabőrből a kabóca (Fotó: www.lukacsrobert.hu)

Az emberektől nagyon tartanak, így megfigyelni is nagyon nehéz őket. Arról nem is beszélve, hogy magasan trónolnak fent a lombkoronákon, és nagyon ügyesen rejtőznek el.

A meleget kedvelő fajok Magyarország más városaiban is fellelhetőek, de nem biztos, hogy ennyire koncentráltan “vernek tanyát”.
A mannakabócát is lehet hallani Pécsen

– Bár vannak olyan kabócák, melyek képesek mezőgazdasági károkat is okozni, a Pécsett hallható fajok egészen biztos, hogy nem támadják meg a paradicsom vagy paprika palántákat – teszi hozzá Dudás György.

A kabócák egyébként a párzás miatt adnak ki hangot, és jellemzően minél melegebb van, annál hangosabban képesek “üvölteni”. Szóval, ha nem éreznénk a harminc fokot a bőrünkön, elég ha fülelünk! A kabóca ugyanis a hőségben lesz a legaktívabb és leghangosabb!