Ezrek láthatják a pécsi árvák rajzait

Különleges galéria nyílt a legforgalmasabb pécsi bankfiókban: a Pécsi Gyermekotthonban élő serdülő fiatalok alkotásaiból rendez a Csontváry Képzőművészeti Stúdió állandó kiállítást. A rajzokat így naponta több száz ember láthatja ügyintézés közben.

hirdetés

A Csontváry Képzőművészeti Stúdió 1989 óta a Pécsi Gyermekotthonban tevékenykedik, amely működtet nevelőszülői hálózatot, utógondozói otthont és gyermekotthont, az ezekben élő gondozottak számára folytat képzőművészet-terápiát és tehetséggondozást. Most a Rákóczi úti OTP-fiók ügyfélterében nyílt meg az a kiállítás, amelyen a gyermekotthon lakóinak művészetterápiás foglalkozásain készült rajzok tekinthetők meg.

gyermekotthon-rajzok5

– Az emberi lét egy különös világát képviseljük a művészet nemes eszközeivel megjelenítve: egészséges családi háttér nélküli, intézeti világban nevelkedő gyerekek és fiatalok önkifejező szubkultúráját, sajátos lelkivilágát. E gyerekek és fiatalok a társadalom perifériájáról, szociális problémákkal küszködő családokból kerülnek ki. Egy olyan sajátos, általunk kifejlesztett tehetséggondozó művészet pedagógiai és művészetterápiás módszert alkalmazunk, amely képes a bennük lévő feszítő szorongást előidéző lelki traumákat előhívni, hogy azt a képzőművészet nemes eszközeivel szimbolikusan megjeleníteni tudják – vallja Platthy István, művészetterapeuta, a Csontváry képzőművészeti Stúdió művészeti vezetője, a Pécsi Gyermekotthon igazgatója.

gyermekotthon-rajzok10

Az OTP és a gyermekotthon közötti kapcsolat nem új, az elmúlt években ez már a harmadik ilyen jellegű kiállítás, valamint a bank korábban már eszközök vásárlásával is támogatta a gyerekeket. Ezúttal a Mol Gyermekgyógyító Program és a Nemzeti Tehetség Program támogatásával olyan kellékeket vásároltak, amellyel professzionális kiállítást tudnak rendezni.

gyermekotthon-rajzok2
A fiatalok plüssöket is kaptak a bank jóvoltából

– Hiszünk benne, hogy egy ilyen kiállítás valódi segítség lehet a gyermekotthonban élők számára, munkájukat naponta több száz ügyfél láthatja nálunk – mondta Károlyfiné Tihanyi Enikő, a bankfiók igazgatója.

gyermekotthon-rajzok8

A fiók ügyféltere állandó kiállítóhely lesz mostantól, folyamatosan frissítik majd a megtekinthető rajzokat.