Igazi trükkös szobrot készítettek Pécsen

Pécs középkori egyeteme adta az ihletet, a többi már a hallgatókra volt bízva. Ők pedig meghajtogatták az első olyan képszobrot, amit egy adott pontból nézve láthatunk egészben.

hirdetés

A jövő annyira a sarkunkra lépett a Pécsi Tudományegyetemen, hogy már mobiltelefonnal kell nézni azt az alkotást, amit hallgatók készítettek.

Ilyen szabad szemmel egy megadott pontból…
…és íme mobillal. Segítünk: piros 1-est kell látni!

Ez a szám, vagy inkább szobor az emberi szemnek felfoghatatlan. Ám, ha lefotózzuk telefonnal, akkor igazi illúziónak lehetünk tanúi. Még GPS-koordinátákat is adnak ahhoz, hogy a legpontosabban be tudjon állni a szemlélő ahhoz, hogy az összes számot ki tudja olvasni.

Egy bizonyos szögből kell félszemmel vagy telefonnal nézni ezt a szobrot, hogy ki tudjuk olvasni a számot. Te ki tudod olvasni?
Minden színhez egy külön szám kapcsolódik, ezeket lehet látni különböző perspektívából

A számot úgy tudták egyébként megalkotni, hogy 161 teljesen különböző dobozt hajtogattak össze, majd azokat összeragasztották.

A kockák hegye az, ami megmutatja az irányt, honnan kell nézni a szobrot, hogy a számot lássuk

A hallgatók kartont használtak és minden egyes speciális dobozt megszámoztak ahhoz, hogy a végén ezeket egymáshoz illesztve kiadják azt a formát, amivel az illúziót elő lehet csalogatni.

A szoborhoz kijelöltek egy pontot is, ahonnan meg kell “mobilozni”, vagyis fotózni a szobrot

A szobor által megformált szám egyébként 1367, azaz a Pécsi Tudományegyetem alapításának éve.

– Ez a látásmód már megfelel a 6D-nak, mert túllép azon a jól megszokott 3D-s látásmódon, amihez szemünk hozzászokott. Ha megtaláljuk az adott szöget, akkor pillanatok alatt a többi szám is könnyen észrevehető – mondta Vörös László, a pécsi Műszaki és Informatikai Kar docense. Vörös László egyébként saját fejlesztésű segédprogramot és számítógépes ábrákat használt, valamint magyar és külföldi építész hallgatókat is bevont az “építésbe”.

És azoknak, akik kíváncsiak a szobor alapjára is:

A Penrose-háromszög, a “lehetetlen tárgy”

Ennek a “képszobornak” az alapja az egyik olyan forma, amit “lehetetlen tárgynak” is neveznek. Ez a Penrose-háromszög. És hogy miért hívják lehetetlennek? Mert megrajzolni ugyan lehet, de geometriailag lehetetlen megvalósítani a kép által sugallt formát. Illúziónak viszont tökéletes. Ez adta a kiindulópontot ahhoz is, hogy megalkossák a különleges 1367-es számot.

Az “illúzió” megtekinthető a pécsi Műszaki és Informatikai Kar aulájában.