Ezt szeretné az ÖPE

Az októberi közgyűlésen a jövő évi adórendelet kapcsán fogalmazta meg konkrét javaslatait az ÖPE, amelyek az igazságos, s egyenlő közteherviselés irányába hatnak, azaz a multik privilégiumait kívánják megszüntetni és a KKV-k terheit csökkenteni.

hirdetés

Indokoltnak tartják a telekadó rendelet módosítását: a többségében pécsi vállalkozásokat terhelő általános adómérték (60 Ft/m2/év) csökkentését javasolják.

Viszont az Ipari Park területén elhelyezkedő, többségében külföldi tulajdonban levő ingatlanok esetén a jelenlegi 10 Ft/m2/év módosítását javasolják 50 Ft/m2/év adóra. Ezzel a város a 2 000 000 m2 nagyságú területen akár 80 millió Ft adónövekményre is szert tehet. Ezt gazdasági célú, ingatlan fejlesztési alapba kellene helyezni. Az alap felhasználásáról a Pécs Holding Városi Vagyonkezelő Zrt. lenne jogosult dönteni a pécsi ingatlanok felújítására hasznosítani.

További cél a fekete jövedelmek kifehérítése. Ezért az ÖPE úgy véli, az albérleti célra kiadott lakások adómértéke ne legyen egyenlő a lakhatási célokat szolgáló adókkal, mert ez feszültségeket teremt a lakást lakhatásra, illetve üzleti célra használók között.

Az Összefogás Pécsért Egyesület amondó, az ebből befolyt adóból egy lakáskorszerűsítési alapot hozzon létre az önkormányzat, amire a pécsi polgárok adhatnak be pályázatot lakásaik energetikai korszerűsítésére. Így valódi, mintegy 40%-os rezsicsökkenést érhetnének el a lakók, a helyi vállalkozások pedig közel tízmilliárd forintnyi munkához juthatnának a felújítások elvégzésével.