Ezt tegyük a hőség ellen!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint az Országos Környezet-egészségügyi Intézet szakmai ajánlásait figyelembe véve az Országos Tisztifőorvos III. fokozatú hőségriadót rendelt el 2015. július 17-én 00 órától 2015. július 20-án 16 óráig Baranya megye területére is.

hirdetés

Pécs városa a szolgáltatokkal együttműködve a már jól bevált módon igyekszik enyhíteni az elkövetkező forró napokat a lakosság számára.

A vízszolgáltató a város több pontján helyezett el permetkapukat: a Széchenyi téren, az Uránbányász téren, Kertvárosban a Nagy Imre út és a Csontváry utca sarkán, vasárnap pedig a vásár ideje alatt a kertvárosi vásártéren ‎is frissülhetünk a vízfüggöny alatt.

Mától vízosztó sátrát is megnyitotta a társaság a városháza előtt, ahol hűtött ivóvíz várja az arra járókat 10 és 18 óra között. Vasárnap kivételével egy másik kiemelten forgalmas ponton, az Árkád Bajcsy-Zsilinszky utcai bejáratánál is osztanak hűs vizet a Tettye Forrásház munkatársai a legmelegebb órákban. A permetkapuk ivóvízzel működnek, így biztonságos és egészséges felfrissülést nyújtanak. Pécsett egyébként minden elvárást kielégítő mennyiségben és minőségben biztosított a lakosság vízellátása, nincs szükség a vízhasználat korlátozására, vagy locsolási tilalomra.

A városüzemeltetés 3 locsolókocsija a mai naptól hétfő délutánig hűti a belvárosi utakat, tereket, valamint a főbb közlekedési utakat a lakosság és a közlekedők hőérzetének csökkentése érdekében. A járművek délutánonként 5 órakor indulnak el és este 11 óráig locsolják folyamatosan vízzel az útburkolatokat. Természetesen a gyalogosokra, sétálókra is gondolnak, ezért a komfortérzet javítása céljából meghosszabbított üzemidővel, este 11 óráig működik több, frekventált helyen lévő városi szökőkút. Pécs területén a város megbízásából a BIOKOM összesen 22 szökőkutat és 6 csobogót működtet. A szökőkutak vize nem alkalmas emberi fogyasztásra, fürdeni sem tanácsos bennük, ugyanis a vizükben megmártózó állatok és az egyéb szennyeződések miatt fertőzések forrásai lehetnek. A szomjúság enyhítésére, a felhevült test hűtésére a város számos pontján működő, az ivóvízhálózatra kötött 28 ivókút ad lehetőséget.

Hőség elleni védekezéssel kapcsolatosan fontos tanácsok, javaslatok a lakosság részére:

– Hűtse lakását, nappal az ablakot tartsa csukva, használjon sötétítő függönyt, sötétedés után szellőztessen!
– A nagy melegben 11 és 15 óra között lehetőleg árnyékban tartózkodjanak, kerüljék a tűző napsütést!
– Ha szükséges hűtse szervezetét, használjon vizes borogatást, zuhanyozzon langyos vízben!
– Fordítsanak figyelmet arra, hogy megfelelő mennyiségű folyadékbevitellel pótolják az izzadással elveszített folyadékot! Az ajánlott mennyiség 2,5-3 l/nap!
– Ha elindulnak otthonról, vigyenek magukkal folyadékot, és keresse fel városszerte az ivó-kutakat!
– Viseljenek világos, jól szellőző, bővebb ruházatot!
– Fordítsanak különös figyelmet, a különösen veszélyeztetett személyekre, gyermekek, idősek, kismamák, túlsúllyal küzdők, szív és keringési betegségekben szenvedők!
– 11 és 15 óra közti időszakban kerüljék a fizikai munka végzését, sportolást a szabadban.