Ezüst Ácsceruza-díjat kapott Patartics Zorán

A nívós díj immáron második átadási ünnepségére december 1-én Budapesten került sor. A díjak átadását Szent Borbála, az építőmesterek, építészek védőszentjének napjához kötik az alapítók, így esett a választás idén a Borbála-naphoz közeli december elsejére. A szándéknyilatkozatban foglaltak szerint az idén is két díjat osztott ki a bizottság.

hirdetésAz Ezüst Ácsceruza-díj születését és szellemiségét Komjáthy Attila alapító szavaival tudjuk a leghűebben visszaadni:
Az “Alapítvány a Honi Művészetért, Művészképzésért, az Építészeti Kultúra Fejlesztéséért, a Műemlékvédelemért” szervezetet 1992-ben jegyezte be a Baranya Megyei Bíróság. A fundamentum elsősorban a kulturális közösség megóvása, az építészet, a művészetek, a közösségfejlesztés és ismeretterjesztés területén kíván tevékenykedni.

A tavaly határozták el, hogy a több kisebb, de fontos támogatás mellett az építész szakmát segítő díjat alapítsanak. Így született meg az Ezüst Ácsceruza-díj gondolata. Ez a díj azon személyek munkáját kívánja elismerni (évente két díj), akik a hazai építészet és építőipar eredményeit, eseményeit szélesebb érdeklődésre számot tartó, nyomtatott és elektronikus sajtóorgánumokban közvetítik, népszerűsítik.

Egyben ösztönözni is kívánják a szakma képviselőit, publicistáit, hogy nyissanak a nagyobb nyilvánosság felé.

Komjáthy Attila elmondta, Szent Borbála a torony miatt, amelyben lakott, s amellyel oly gyakran ábrázolják, lett a kőművesek, cserepesek, építészek, tehát a mi védőszentünk is. Ezért és személyes kötődésem okán is választottuk a díj átadásának napjául a Borbálához közeli napokat. Legnagyobb unokám Borbála, apai nagyanyám és anyai dédanyám is Borbála volt, Egyes amatőr családkutatók szerint a Borbála név a családban a középkor óta gyakori. Ez a díj számomra, még ha nagyon áttételesen is, az ősökről is megemlékezik – emelte ki.

Az idei oklevelet, a Dávid Attila ötvösművész által készített emlékplasztikát és a vele járó 200.000 Ft pénzjutalmat Csontos Györgyinek és Csontos Jánosnak közös munkáikért, valamint Patartics Zoránnak adta át ünnepélyes keretek között Tolnay Tibor, fővédnök, Komjáthy Attila alapító és Bálint Imre DLa, a bizottság tagja.

A 2011. évi bizottság tagjai voltak:
Aczél Gábor, a Magyar Urbanisztikai Társaság elnöke, Bálin Imre DLA, a Budapesti Építész Kamara elnöke, Csontos Csaba, a Magyar Építész Kamara elnökségi tagja, Kassai Ferenc, a Magyar Mérnöki Kamara alelnöke, Kálmán Ernő DLA, a Magyar Építőművészek Szövetsége elnöke, Dr. Komjáthy Attila építész, a Honi Művészetért Alapítvány alapítója, az alapítvány kuratóriumának alelnöke, Martinkó József építészetkritikus, Mélyi József művészettörténész, Tolnay Tibor, az ÉVOSZ elnöke, Torma Tamás újságíró. Fővédnök: Tolnay Tibor