Ezüstöt szerzett Jakabos Zsuzsa

Hosszú Katinka arany-, Jakabos Zsuzsanna pedig ezüstérmet nyert 400 m vegyesen a debreceni úszó Európa-bajnokság hétfői nyitónapján.

hirdetés

A két magyar versenyző, a 2009-es világbajnok Hosszú – aki a legutóbbi két kontinensviadalon második volt ebben a számban -, valamint a 2010-es budapesti Eb-n bronzérmes Jakabos egyformán remekül kezdett és már a pillangó után nagy előnyre tettek szert riválisaikkal szemben.

Azt már a hát után sejteni lehetett, hogy az első két helyezést ők döntik el egymás között. A mellúszás végén Hosszú állt az élen, gyorson pedig állva hagyta Jakabost, így magabiztosan diadalmaskodott.
A bronzérmet a cseh Barbora Zavadova szerezte meg.

“Azt tudtam, ha Zsuval 200-ig együtt haladok, akkor jó leszek, mert ő az elejét mindig megnyomja – nyilatkozta az MTI-nek Hosszú. – Ráadásul mellen sokat javult, így a végén, a gyorson rá kellett még tennem, és sikerült is jó idővel nyernem. Úgy három másodperccel maradtam el az Európa-csúcsomtól, aminek örülök. Az is igaz azonban, hogy a londoni olimpia előtt ez az Eb-arany nem olyan nagy szó, hiszen sokan nem jöttek el a legjobbak közül, és senki sincs igazán kiélezve még. Vagyis a cím nem sokat jelent, az eredmény viszont jó, már csak azért is, mert nem sokat pihenhettem előtte, így nem vártam magamtól 4:35-ön belüli időt.”

“Az Európa-bajnokság valamilyen szinten megterhelő az olimpiai felkészülés miatt, most nem csúcsformában úszunk, hanem edzésből jöttünk, de a verseny a legjobb edzés, azt szokták mondani. – mondta Jakabos. – Ugyanakkor nagyon örülök annak, hogy két másodpercet javítottam a legjobb időmön.”

Eredmények, nők, 400 m vegyes:
HOSSZÚ KATINKA 4:33.76 perc
2. JAKABOS ZSUZSANNA 4:35.68
3. Barbora Zavadova (Csehország) 4:38.07

Korábban írtuk:

Hosszú Katinka és Jakabos Zsuzsanna biztosan jutott be a női 400 m vegyes döntőjébe a debreceni úszó Európa-bajnokság hétfői nyitónapján.

Hosszú, a szám 2009-es világbajnoka előfutamában óriási fölénnyel győzött, 4:40.55 perces idővel ért célba, amely összesítésben a második legjobb volt a mezőnyben. Jakabos 4:41.31 perccel második lett futamában, s a negyedik eredménnyel került be az esti fináléba.

Női 50 méter pillangón a négy magyar indulóból Dara Eszter folytathatja szereplését az esti elődöntőben, miután előfutamát 27.19 mp-es eredménnyel zárta, ezzel összesítésben a 12. legjobb időt érte el. Tompa Orsolya 27.38 mp-cel 20., Szilágyi Liliána 28.26-tal 33., Joó Sára pedig 28.55-tel 38. lett.

Férfi 100 méter háton három magyar indult, s ketten elődöntőbe kerültek: az ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter 54.82 mp-cel, míg Bohus Richárd 55.67 mp-es eredménnyel biztosította helyét a legjobb 16 között. Balog Gábor 55.83 mp-cel a 19. helyen végzett.