Pécsi a Ludwig Múzeum élén

Irányváltás leginkább a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum művészeti koncepcióban lesz érzékelhető – mondta el az MTI-nek Fabényi Júlia, aki június 1-jétől veszi át az intézmény irányítását. Kiemelte: lényegesen radikálisabb kortárs képzőművészeti minőséget és ízlést képvisel, mint elődje, Bencsik Barnabás.

hirdetés

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) kedden hozta nyilvánosságra, hogy Balog Zoltán miniszter a szakmai bizottság javaslatát elfogadva öt évre Fabényi Júliát bízza meg a Ludwig Múzeum vezetésével.

A Baranya megyei múzeumok igazgatója, Fabényi Júlia elmondta, hogy június 1-jétől veszi át a múzeum irányítását. Arról is beszámolt, hogy pályázatát rövidesen közzéteszi. “Saját magam felé az elvárás: jóból trendit” – foglalta össze az anyag lényegét, hozzátéve: a nemzetközi kortárs művészet legjavát szeretné bemutatni, fiatal jelenségeket ugyanúgy, mint később, komolyabb előkészítés után történelmi tendenciákat is.

“Feltétlenül fel szeretném dolgozni többek között a hidegháború idejének művészetét a Ludwig-hálózaton belül” – említett példát.

Fabényi Júlia elmondta: különösen vonzónak találja az aacheni székhelyű Ludwig Alapítvánnyal és a német nyelvterülettel való együttműködés lehetőségét.

Kiállítási terveiről szólva Fabényi Júlia egyelőre nem említett konkrétumokat. Mint mondta, osztrák és olasz művészeknek, valamint a hetvenes évek második felében színre lépett magyar alkotóknak is szeretne monografikus tárlatokat rendezni, de a kiállítási naptár ismertetése előtt még át kell tekintenie a múzeum már lekötött tárlatait. Az intézmény közép-európai fókuszát északi és déli irányban is kell terjeszteni, valamint Ausztriát is be kell ebbe vonni – fűzte hozzá.

Arra a hírre reagálva, hogy Marina Abramovic egy igazgatóváltás esetén visszamondaná a Ludwig Múzeumba tervezett nagykiállítását, elmondta: sajnálatos lenne, ha a szerb származású világhírű képzőművész valóban így döntene. “Abban bízom, hogy sikerül mindenkivel konszenzusra jutnom” – tette hozzá Fabényi Júlia.