Faszobrok és festmények együtt

Kosztics László faszobrász és Ádám Zoltán festőművész közös kiállítása nyílik szerdán.

hirdetés

Kosztics László 1958-ban a dél-baranyai Ilocskán született. A fafaragás szakmai fogásait nagyapjától leste el, aki pásztorként és favágóként saját maga faragta, díszítette pásztorbotját és az ostornyelet. 1976-ban Budapestre költözött, ahol építkezéseken dolgozott, munka mellett kitanulta az épületszerkezet-lakatos szakmát. Családot végül mégis Villányban alapított. A nehéz fizikai munkavégzés miatt egészsége megromlott, 1989-ben leszázalékolták. Ekkor kezdett el ismét faragni. Még ebben az évben Pécsett megrendezésre került első kiállítása, amelyet több mint hetven budapesti és vidéki kiállítás követett.

Alkotásaival külföldön is több alakalommal szerepelt (Franciaország, Németország, Olaszország). 1992-ben elnyerte a Népművészet Ifjú Mestere címet. Anyagi okok miatt, és művészi fejlődése érdekében 1995-ben ismét Budapestre költözött. Kulturális szervezői munkájának segítése érdekében hozta létre a „Békésebb Világért Alapítvány”-t.

Ádám Zoltán festő, performer. Tanulmányait a budapesti Képzőművészeti Főiskolán végezte 1980-1984 között. Az Újlak művészcsoport alapító tagjaként 1990-1995 között installációkat, konceptuális műveket készít. Az 1990-es évek közepétől ismét a festészet áll művészi munkássága előterében. 1986-tól különböző művészeti körökben tanít, 1994-től a budapesti képzőművészeti szakközépiskola tanára. Kiállításokon 1983-tól rendszeresen szerepel. Egyéni kiállítása volt 1988-ban Hollandiában, 1998-ban az Ernst Múzeumban. Csoportos kiállításon vett részt a többi közt 1986-ban és 1990-ben a Magyar Nemzeti Galériában, 1992-ben New Yorkban, 1993-ban Kasselben, 1997-ben a Műcsarnokban, 1998-ban a Ludwig Múzeumban. Műveit őrzi a Magyar Nemzeti Galéria és a székesfehérvári Szent István Király Múzeum.

A Cigány Kulturális és Közművelődési Egyesület és a Dél- Pannon Múzeumokért Kiemelten Közhasznú Egyesület szervezésében Kosztics László faszobrász és Ádám Zoltán festőművész közös kiállítása nyílik március 13-án szerdán 17 órakor a pécsi Néprajzi Múzeumban.

A tárlatot Fabényi Júlia, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója nyitja meg. Az új alkotások mellett bemutatják a Lapáncsai Szent Család szoborkompozíció terveit is. A kiállítás március 31-ig látogatható.

Hirdetés