Fát ültettek az epilepsziás betegekért

Hivatalosan március 26-án tartják az úgynevezett nemzetközi Purple Day-t, vagyis Lila Napot, Pécsett azonban már szombaton megemlékeztek az epilepsziás betegekről. A Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány szervezésében a két éve tartó hagyományhoz hűen idén is fát ültettek a kezeléseken átesettekért illetve a gyógyultakért. 

hirdetés

A Purple Day – Lila Nap az Egyesült Államokból indult 2008-ban. Alapítója Cassidy Megan, egy fiatal kanadai lány, aki egy iskolai felvilágosító óra után döntött úgy, hogy kiáll az iskolatársai elé, és mesél az epilepsziával járó mindennapokról. Azóta számos nemzetközi szervezet és alapítvány több mint 120 országból csatlakozott a kezdeményezéshez, egyebek mellett a Magyar Epilepsziával Élők Alapítvány is.

Lila Nap, csoportkép

A Lila Nap célja, hogy felhívják a közvélemény figyelmét az epilepsziára, és erősítsék az emberek epilepsziával kapcsolatos öntudatosságát világszerte. Március 26-án a hazai szervezők arra kérnek minden érintettet, családtagot, szimpatizánst, hogy valamilyen lila ruhadarabbal, kiegészítővel üzenjen az epilepsziával élőknek világszerte: “nem vagytok egyedül!”

Pécsett szombaton, a Balokány ligetben tartották meg az emléknapot, ahol többek között beszédet mondott dr. Őri László alpolgármester. A megnyitó után pedig Pécs városa nevében egy 150.000 forintos hozzájárulást is átadott a szervezetnek.

Őri László faültetés, Lila Nap

– Fontos, hogy azok is megismerkedjenek ezzel betegséggel, akik esetleg nem érintettek közvetlenül. Ha ugyanis semmit nem tudunk például a tünetekről, akkor segíteni sem tudunk amikor szükség lenne rá. Emellett az ilyesfajta figyelemfelhívó kampányokkal, programokkal arra kell törekednünk, hogy ledöntsük a falakat az egészséges és a beteg emberek között, a tájékozatlanság és az előítéletesség ugyanis két olyan tulajdonság, ami nem jellemezheti a civilizált társadalmakat – mondta el beszédében Őri László.

faültetés, Lila Nap

A szombati emléknapon egy facsemetét is ültetett a Magyar Epilepsziával Élők Alapítványának pécsi szervezete. A faültetés náluk már hagyomány, 2013 óta minden évben a gyógyult, vagy kezelésen átesett betegeknek ültetik el a csemetéket.