Februárban csökkent a bankrendszer likviditása

Februárban csökkent a bankrendszer forint likviditása, elsősorban az euróeladási tenderekhez kapcsolódó banki devizavásárlásnál a jegybanknak fizetett forint ellenérték nyomán, eközben a hitelintézetek egynapos betétei jelentősen csökkentek – közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a hétfőn közzétett havi statisztikai mérlegében.

hirdetés

A forint likviditás csökkenését mutatja, hogy a bankok egynapos betéteinek átlagállománya 359,1 milliárd forinttal 238,2 milliárd forintra csökkent. Ezt csak kis mértékben tudta ellensúlyozni a kéthetes MNB-kötvény átlagállományának enyhe növekedése: a belföldi bankok MNB-kötvény állománya 24,2 milliárd forinttal, a külföldieké 38,5 milliárd forinttal nőtt az előző hónaphoz képest. Az összes kéthetes kötvény állomány 3.746 milliárd forintot tett ki február végén.

A forintlikviditás csökkenésének hátterében elsősorban a végtörlesztésekhez kapcsolódó euróeladási tenderek állnak. A jegybank a februárban megvalósult végtörlesztések alapján 921 millió eurót fizetett ki a bankoknak, ezek ellenértéke 279 milliárd forint volt.

Az MNB 2011. október 3. óta hetente tartotta a végtörlesztésekhez kapcsolódó euróeladási tendereit. A 2012. február 27-én lezárult tendereken összességében 810 milliárd forint összegben került adott el eurót a hitelintézetek részére. A tényleges kifizetések és végső elszámolások március 8-án zárultak le.

A forgalomban lévő készpénz átlagos állománya februárban 66,3 milliárd forinttal 2.729,3 milliárd forintra csökkent az előző hónaphoz képest.

A külföldi követelések havi átlagállománya 1.185,9 milliárd forinttal 10.493 milliárd forintra csökkent. A változás mögött az MNB magyarázata szerint a 2008. novemberben lehívott IMF-hitel közel 180 milliárd forint összegben történt törlesztése áll, illetve a csökkenést erősítették az euróeladási tenderekhez kapcsolódó, hitelintézetek részére történő kifizetések. A külföldi követelések hó végi állománya 10.279,6 milliárd forint volt, 867,4 milliárd forinttal alacsonyabb a január véginél.

A bankrendszer MNB-nél vezetett bankszámláinak átlagos egyenlege 13,3 milliárd forinttal 454,8 milliárd forintra csökkent. Az egyenleg csak kismértékben haladta meg a tartalékkötelezettség összegét, a túltartalékolás 5,5 milliárd forint volt, amely továbbra is elenyésző a 449,2 milliárd forintos kötelezettséghez képest.