Fedezékbe az autókkal! – Jég is jöhet

Nem kizárt, hogy Pécs térségében komoly felhőszakadás is kíséri majd a délután, este érkező hidegfrontot. A meteorológusok szerint jégverésre is számíthatunk. A frontra érzékenyeknél fejfájás, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, s a megszokottnál lényegesen hosszabb lesz a reakcióidő is.

hirdetés

A meteorológiai szolgálat közlése szerint már csak pár órát tart a forróság a térségben. Pénteken egy hidegfront hatására várhatóan a délutáni óráktól a Dunántúl középső megyéiben, illetve északnyugati harmadában néhol, majd estétől, késő estétől a Dunántúlon egyre nagyobb számban alakulhatnak ki zivatarok, helyenként viharos, 60-75 kilométer per órás széllökések, 25-30 milliméternyi esőt hozó felhőszakadások, s jégeső akár két centiméteres jégszemekkel.

Akár szupercellák is kialakulhatnak

Késő délutánig, estig az erős sugárzás hatására megnő a talaj közeli ózonkoncentráció. Az ózon a légutakat talán legerősebben károsító izgató anyag. Az asztmás, érzékeny hörgők görccsel, gyulladással reagálnak rá. Az extrém melegben nem tanácsos a tűző napon tartózkodni, a folyadékot és a sót pedig folyamatosan pótolni kell.

De nemcsak az ózonnal van baj, hanem azzal is, hogy az augusztus a gyomnövények virágzásának hónapja, ami miatt rengeteg allergiás beteg küszködik. Nekik is jót tenne, ha csapadékot is hozna a hidegfront.

Szombaton nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet és többfelé várható zápor, zivatar, délután egyre inkább a keleti országrészben. Délelőtt keleten, délután nyugaton valószínű többórás napsütés. Az északnyugati, északi szelet sokfelé erős, helyenként viharos széllökések kísérik. A szombati maximum nálunk 26-28 fok körül várható már csak.

 

 • Pusztulat

  Júj, már orkán van kint ! Reméljük, a sok kis házi állat nem fog megilyedni a villámoktól !
  Szép képek ! Tavaly volt ez a vihar kép itt Pécsen ! Szép kép ! Svastits úr látta,hallotta !

  Ki fog felelni majd a ki dőlt fákér ! El e fogják azt takarítani,,, ?

 • Égetett szeszkaszán

  Végre nem kell kinyitnom a hűtőt, ha jéggel akarom inni a whisky-t, elég ha kitartom a poharat az ablakon pár másodpercre…

 • Anikó

  tedd a kép fölé a kurzort…és aztán járjon a szád…te nyámnyám

 • foto

  Igen, a híres pécsi síkságon 🙂
  Köze nincs a 2. képnek Pécshez.

  Viszont valóban illő lenne a fotós nevét megemlíteni, hiszen valakinek ez a szellemi terméke!
  Talán még engedélyt is illene kérni, ha valaki fel szeretné használni nyilvánosan!!
  Igaz? Kedves Korb ÚR!

 • Viharvadász

  Mivel gyűjtöm az ilyen képeket, az első képet ismerem, egy tavalyi fotó a nagy viharról. A fotós neve viszont el lett írva, helyesen Svastits Krisztián.

  A másik fotó kinek a műve? Ez is Pécsett készült?

 • én

  hát amit akartok kedves vegyszeres tömeg pusztitó ember társaim az lesz amit ti akartok. egy darabig még.