Fehér furgon hajtott a tömegbe Barcelonában

Barcelona belvárosában egy fehér furgon a járókelők közé hajtott csütörtök délután. A belügyminisztérium azt erősítette meg, hogy egy ember meghalt, 32-en pedig megsérültek, és legalább 10 ember állapota válságos. Spanyol lapok rendőrségi forrásokra hivatkozva viszont legalább három halottról írtak, de az El País szerint 13 áldozat is lehet – írja az Index.hu.

hirdetés

A rendőrség terrortámadásként kezeli a történteket. A belügyminisztérium fél kilenckor tart majd sajtótájékoztatót. Az El País szerint a kisbusz 530 méteren keresztül hajtott a járókelők között, mielőtt egy kioszknak ütközött a La Boquería piac közelében. Rendőrségi források szerint a sofőr gyalog menekült el. A támadó 1,7 méter magas, fehér pólót viselt. Az RTVE szerint elfogtak egy gyanúsítottat, de ezt a rendőrség nem erősítette meg.

A TV3 szerint a kisbuszból kiszálló sofőr bemenekült egy török étterembe, ahol túszokat ejtett. A Reuters helyi forrásokra hivatkozva azt írja, két fegyveres túszejtő is lehet. Más helyi források szerint a túszokat elengedték, a fegyveresekkel még tárgyalnak a rendőrök.

Forrás: MTI

A rendőrség cáfolta azokat a híreket, hogy lövöldözés lett volna. A kisbuszban egy spanyol útlevelet találtak. A kisbuszt a Guardia Civil szerint egy Driss Oukabir nevű férfi bérelte ki Santa Perpetua de la Mogadában. Az RTVE szerint viszont a támadáshoz használt kisbuszt Barcelonában bérelték ki.
A katalán média szerint a rendőrség egy második kisbuszt is keresett, amit menekülésre használtak volna. Közben viszont arról is érkeztek hírek, hogy egy kisbuszt lefoglalt a rendőrség a Barcelonától 70 km-re lévő Vicben.

A La Rambla, ahol a támadás történt, az egyik legforgalmasabb utca Barcelonában. Helyszíni beszámolók szerint sokan a közeli boltokba, kávézókba menekültek a kisbusz elől. „Egy hangos zajt hallottunk, és mindenki menekülni kezdett. Több embert is elgázolhatott. Borzasztó volt, pánik tört ki” – mondta egy fiatal a BBC-nek.

Egy másik szemtanú arról beszélt, hogy a rendőrség beterelte őket egy pénzváltóba, és egy órán keresztül ott maradtak. A rendőrség azt kéri, hogy senki ne menjen a Placa Catalunya környékére, és a környék metró- és vasútállomásait is lezárták. A közeli Via Laietanát is kiürítették a rendőrök, a boltokból is elküldik az embereket, és mindenkit arra kérnek, hogy maradjon otthon.

Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök Twitter-üzenetében együttérzéséről biztosította a halálos áldozatok hozzátartozóit és a sérülteket, és azt írta, hogy folyamatos kapcsolatban van az illetékes hatóságokkal.

Többek között Paolo Gentiloni olasz miniszterelnök, Donald Tusk az Európai Tanács elnöke, és Antonio Tajani az Európai Parlament elnöke is elítélte a támadást. Rex Tillerson amerikai külügyminiszter azt üzente a világban a terroristáknak, hogy az Egyesült Államok és szövetségesei eltökélték, hogy megtalálják őket.