Fehérkenyér fekete lisztből

Megdöbbentő állapotok uralkodtak abban a pékségben, amelyhez egy Horvátországból érkező gyanús szállítmány nyomán jutottak el a NAV munkatársai. A koszos, penészes üzemben igazolatlan eredetű lisztet, pékáru előállításához szükséges eszközöket, és kész kenyereket is tároltak.

hirdetés

A pénzügyőrök közúti ellenőrzés során állítottak meg egy kamiont, ami Horvátországból érkezett, és olyan liszttel volt megrakva, amiről a szállító számlát nem, csak egy horvátországi malomból származó árukiadási bizonylatot tudott bemutatni. A fuvarozó a rakománnyal egy mohácsi pékségbe tartott.

A pénzügyőrök értesítése alapján a hivatal revizorai is megérkeztek a pékségbe. Az üzemben mindenhol kosz, rendetlenség, a falakon penészfoltok, a padlózaton szanaszét hagyott eszközök voltak. A szétszórt lisztben macskák pihentek.

A pékségben talált 21 zsák lisztről a vállalkozó nem tudott számlát bemutatni. Kiderült, hogy januártól folyamatosan, 14 ezer 400 kilogramm lisztet vásárolt számla nélkül Horvátországból úgy, hogy közösségi adószámmal nem rendelkezett. Utólag kiváltotta ugyan a szükséges adószámot és beszerzett egy számlát is a teljes árumennyiségről, de azt – mivel a feltüntetett teljesítés kelte nem egyezett a tényleges teljesítési időszakkal – az ellenőrök nem fogadták el, és a beszerzett lisztet igazolatlan eredetű árunak minősítették.

A továbbiakban a feltárt mulasztás miatt az adóhivatal többszázezres mulasztási bírságot állapít meg és a telephelyet lezárja.

A NAV munkatársai a helyszínen tapasztaltakról tájékoztatták NÉBIH-et, amely az elégtelen higiéniai körülmények miatt az üzem működését felfüggesztette.Az ellenőrök továbbvizsgálják, hogy a pékségből származó készárut mely üzletekbe és milyen bizonylatokkal szállították ki.