Fekete riasztás: durvul a parlagfű

Az ÁNTSZ Aerobiológiai Hálózatának jelentése szerint Pécsett, és a várostól délre eső területeken már a fekete riasztást kellett kiadni a parlagfű pollenjének koncentrációja miatt. A száraz, napos idő tovább ront a helyzeten.
Enyhülést csak az eső és a lehűlés hozhat pollenfronton, jelenleg ugyanis a második legmagasabb riasztási szintet érte el a parlagfű pollenjének levegőben mért koncentrációja Pécsett: 1 köbméterben 500-999 közötti darabszámot mértek.
A tisztiorvosi szolgálat adatai szerint az elmúlt hetekben folyamatosan emelkedett a virágpor-mennyiség, így az akár el is érheti legmagasabb, VI. fokozatot, amely 1 légköbméterben 1000-nél több parlagfű pollent mutat.

hirdetés

(Összehasonlításképpen: egy átlagos nap mindössze 1-9 virágporszemet lehet mérni 1 köbméterben.)

Pécsett csaknem minden harmadik ember szenved valamilyen allergiától. A szakemberek szerint bizonyos gyógyszerek – gyors megoldást kínálva a bajokra – enyhíthetik a sokszor hónapokig tartó, rendkívül kellemetlen tüneteket, az igazi gyógyulást azonban az immunterápia hozhatja.

Ennek a lényege, hogy a betegnek alacsony dózisban azt az allergént kell szednie, amire érzékeny, ez pedig lassan ugyan, de kiválthatja a megfelelő immunreakciót, a védekezést. A kezelés három évig tart, de már az első év után tapasztalható javulás. A több tízezer forintban kerülő, speciális kezelést ugyanakkor az Országos Egészségbiztosítási Pénztár nem támogatja.