Fél lábbal két keréken az országon át

Hazánk háromezer települését kívánja felkeresni két keréken, mindeddig 1886 várost, községet érintett tavasz óta tartó útján Bojtos István, aki tizenkilenc évvel ezelőtt vesztette el egyik lábát. A művégtaggal bicikliző férfi körútjával kívánja felhívni a figyelmet a mozgássérültek életére, az esélyegyenlőség fontosságára.

hirdetés

– Utam egyben felhívás is a mozgássérülteknek, hogy igenis vannak lehetőségeik, amelyekkel élhetnek – mondta a szobafestő-mázoló szakmával rendelkező mozgássérült, aki a hétvégén járt Pécsett. Őt egy buszmegállóban állva gázolta el egy kamionos, aminek következtében térd alatt amputálták az egyik lábát. A Zala megyei, korábban aktívan sportoló Bojtos István elmondása szerint azóta a mindössze 27 ezer forintos járulékból és alkalmi munkákból él – ma már aligha tudna fél lábbal a létrára felmászni.

A férfi legutóbb 2000-ben tett körutat hazánkban, annak idején azonban görkorcsolyával járta végig az országot, hasonló gondolattól vezérelve: a mozgásukban korlátozott embertársaira kívánta felhívni akkor is a figyelmet.

Mint mondja, azóta eltelt tíz év, és saját maga akart meggyőződni arról, hogy hol tartanak a települések az akadálymentesítésben. Szerinte polgármesteri, alpolgármesteri szinten majd’ mindenütt a lehető legtöbbet próbálják megtenni a mozgássérültek közlekedésének elősegítése érdekében, de források nélkül nagyon nehezen tudnak előrelépni. Mindent összevetve úgy véli, hazánk ötven százalékos készültségben van e téren, de más összetevői is vannak a problémakörnek, hiszen egy kerekes székesnek az utazás előtt huszonnégy órával be kell jelentkeznie a MÁV-nál és volántársaságoknál, ami jelentősen megnehezíti a közlekedését.

Megjegyezte: az emberek többsége talán nem is tudja, hogy egy nem megfelelő művégtag, vagy egy rosszul kialakított kerekes szék is meggátolhatja a munkavégzést.

Pécsi tapasztalatairól szólva elmondta: a baranyai megyeszékhely mindig is odafigyelt a mozgássérültekre, innen indult valamikor az első, az ő problémáikkal foglalkozó televízió műsor is. Mostani benyomásai is azt mutatják, hogy a Pécs fontosnak tartja a sortársaival való törődést – bár szállodákban nem járt, de a közintézményekben több helyen tapasztalta, hogy lifttel, rámpával segítik közlekedésüket. Elmondta azt is, megtiszteltetés volt számára az, hogy Nagy Csaba alpolgármesterrel elkerekezhetett Uránvárosba, Pécs polgármestere, Páva Zsolt pedig oklevelet adott át számára.

Bojtos hétfőn Szigetvár felé vette az irányt, onnan pedig Kaposvárra tartott.