Feladta magát a volt katalán elnök

Feladta magát a belga rendőrségen Carles Puigdemont volt katalán elnök – írja az MTI a VRT holland nyelvű belga közszolgálati televízióra hivatkozva. Ők pedig hatósági forrásokra alapján állítják. A belga főügyész szerint, aki ezekben a percekben sajtótájékoztatót tart, a volt elnök négy minisztertársa reggel óta szintén a rendőrségen van – írja az Index.

Puigdemont a héten menekült Belgiumba azután, hogy a katalán függetlenségi népszavazás után kikiáltották Katalónia függetlenségét, amit a madridi kormány nem nézett jó szemmel. Olyannyira, hogy Katalónia autonómiáját felfüggesztették, pénteken pedig a spanyol bíróság európai elfogatóparancsot adott ki Carles Puigdemont ellen. A spanyol főügyész többek között lázadás és más bűncselekmények miatt kezdeményezett büntetőeljárást.

Az öt Belgiumban tartózkodó katalán miniszter csütörtökön nem jelent meg egy felsőbírósági meghallgatáson, amelyen 9 volt kormánytagot őrizetbe vettek. Egyiküket azóta 50 ezer eurós óvadék ellenében szabadlábra helyezték.

A leváltott katalán elnök ezt követően a kiadatásával számolhat. Puigdemont ügyvédje szerint védence azért nem jelent meg a bíróságon, mert a “klíma” nem volt megfelelő ehhez.

Hirdetés